Кореанац због убиства провео 20 година у затвору, а затим је неко други признао злочин

ГС
Кореанац због убиства провео 20 година у затвору, а затим је неко други признао злочин

У јесен 1988. године 13-годишњакиња је силована и убијена у свом кревету.

Овај злочин шокирао би јавност било гдје друго, али не и у тадашњем руралном подручју у близини Сеоула, главног града Јужне Кореје, гдје су се често дешавала оваква убиства.

Ова 13-годишњакиња била је већ осма жена убијена у овом мјесту у двије године.

Готово годину дана након што је тинејџерка убијена, полиција је стигла у кућу 22-годишњег Јуна, чије пуно име није објавјено због јужнокорејских закона који штите приватност осумњичених криминалаца. 

Полицајци су Јуна одвели у малу собу гдје су га три дана испитивали о силовању и убиству 13-годишњакиње, пише ЦНН.

На крају тродневног мучења, Јун је признао злочин.

Он је полицији испричао да је у ноћи убиства отишао у шетњу како би се мало освјежио. Током шетње морао се неколико пута одморити. Око поноћи, како је надаље испричао, угледао је кућу са упаљеним свјетлом и осјетио је изненадни "порив за силовањем". 

Упао је у кућу и напао младу дјевојку, наводи се у његовом признању. Након свега, спалио је своју одјећу и побјегао кући.

Јун је недуго послије тога осуђен на доживотну затворску казну због убиства и силовања. Међутим, 20 година послије појављује се прави убица.

Прије 1986. Хвасеонг није био мјесто на којем су се дешавали овакви злочини. Око 226.000 људи живјело је на том подручју, раштркано по бројним селима. 

Једно од тих села било је Таеан-еуп гдје је живио Јун. У осамдесетим годинама Таеан-еуп је била живахна заједница с баровима и кафићима у корејском стилу у којима су се становници вољели окупљати и оговарати.

Међутим, све се промиијенило у септембру 1986. године када је убијена прва жена у Хвасеонгу. До 1991. године у регији Хвасеонг убијено је и силовано десет жена и дјевојчица, укључујући 13-годишњакињу за чије убиство је осуђен Јун.

Када је убијена прва жртва, локална полиција преузела је потрагу за убицом. Међутим, након треће жртве, придружили су им се истражиоци из оближњег града како би им помогли. Они су били сигурни да трагају за серијским убицом, све док није осуђен Јун.

Првих пет убистава десило се у кругу од пет километара подручја Хвасеонга, а потом су се почела дешавати и у удаљенијим дијеловима. 

Када је Јун осуђен, многи су мисили да ће се смирити ситуација, али породице других жртава и даље су трагале за правдом. 
Годинама се чинило да јужнокорејски серијски убица никада неће бити пронађен. Међутим, све се промијенило крајем прошле године када је истражилац Гјеонги Намбу Бан Ги-соо, најновији полицајац задужен за истрагу, објавио експлозивну информацију. ДНК тестови у случају три убиства открили су истог човјека, Лиа Чун-јаеа.

Лее је смјештен у затвор гдје је након само мјесец дана иза решетака признао свих десет убистава у Хвасеонгу те још четири друга за које полиција није знала. Он је детаљно признао све што је урадио, па чак је и нацртао локације гдје је починио убиства.

Његово признање значило је Јуново ослобођење. Међутим, то није било довољно да скине љагу с Јун имена. Ових дана Јун је у педесетим годинама. 

Ради у фабрици коже у близини Сеула. За њега говоре да је љубазан и друштвен човјек који прича гласно и слободно се смије. Све што он жели јесте да "врати своју част".

(Klix)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана