Колико познајемо свјетске океане?

Танјуг
Колико познајемо свјетске океане?

У свијету ће 8. јуна бити обиљежен Свјетски дан океана, чије дубине представљају највеће природно станиште на планети, чинећи око 95 одсто животног простора на њој. Ипак је тек веома мали дио дубоких мора - или 0,0001 одсто - истражен, упркос важној улози коју океани играју у одржању живота на Земљи.

Само због тога што се не зна колико је свемир заиста велик, може се рећи да се океани познају боље него свеукупна васионска пространства, али је, у поређењу с постојећим знањем о свемиру, познавање океана изузетно мало.

Уосталом, примјера ради, од 1969. године на Мјесец послато је укупно 12 људи у оквиру неколико мисија, а само троје људи спустило до најдубље познате тачке океана у Маријанском рову, у водама западног Пацифика, гдје дубина мора износи чак 11 километара.

Један од тих људи био је филмски режисер Џејмс Камерон, који је на финансирање тог подухвата наводно потрошио 10 милиона долара из личних средстава.

Научници претпостављају да у дубини океана живи чак сто милиона животињских и биљних врста - више него у свим осталим стаништима на Земљи заједно.

Такође, као примарни извор животињских протеина за више од 2,6 милијарди људи, океани су значајан извор хране, као и извор прихода за 60 милиона људи широм свијета, па глобалној економији доприносе са око три хиљаде милијарде долара годишње.

Хемијске супстанце добијене од морских организама непрестано служе напретку медицине, а и тест који се користи за дијагностиковање COVID-19 развијен је захваљујући ензиму који производи микроб пронађен у хидротермалним изворима у морским дубинама.

Научна истраживања су такође показала да боравак поред мора, па чак и сами његови звуци, погодују психичком здрављу људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана