Колико је пандемија утицала на правосуђе у Српској: Корона води до застаре

Небојша Томашевић
Колико је пандемија утицала на правосуђе у Српској: Корона води до застаре

БАЊАЛУКА - Пандемија вируса корона живот многих окренула је наопачке, а нужне мјере које су је пратиле и још прате ограничиле су и успориле рад правосудних органа, па поједини стручњаци упозоравају да би се у будућности могли сусрести са проблемом немогућности завршавања судских поступака у предвиђеном року те са апсолутном застаром у појединим кривичним предметима.

Према ријечима појединих правних стручњака због пандемије ће свакако да дође до гомилања неријешених предмета. Бањалучки адвокат Дарко Кременовић каже да би у будућности пандемија могла да утиче на одуговлачење суђења.

- Негативне посљедице би могле бити гомилање предмета у судовима, али  би све могло и да утиче на апсолутну застаре у неким кривичним стварима - казао је Кременовић.

Истакао је да пандемија ипак не би требало да утиче на квалитет рада суда и суђења у разумном року. Да је пандемија вирусом корона већ имала и имаће негативан утицај на правосуђе сматра и адвокат Миљкан Пуцар.

-  Судови због пандемије нису могли радити и то је утицало на одлагање суђења, али морам истаћи да су неке судије радиле и поступале док други нису. Због мјера заштите од вируса корона суђења су и након релаксирања мјера заштите од ширења заразе успорена и због тога у кривичним предметима може доћи до апсолутне застаре, али су они дугачки па је та могућност минорна - рекао је Пуцар.

Истакао је да је према његовим подацима за прва три мјесеца пандемије вируса корона опао општи криминалитет и самим тиме смањен је број предмета и тако ће бити амортизован притисак на судове.

Предсједник Високог судског тужилачког савјета Милан Тегелтија раније је изјавио да ће пандемија вируса корона свакако утицати на ефикасност у правосуђу. У овој правосудној институцији “Гласу Српске” су казали да се о коначном утицају пандемије ипак још не може говорити, јер још нема потпуне стабилизације и нормализације рада правосудних институција.

- Нужне мјере на спречавању пандемије вируса корона ограничиле су и успориле рад правосудних органа. ВСТС БиХ је донио низ одлука о организацији рада судова и тужилаштава у БиХ у складу са одлукама надлежних органа  које су имале за циљ спречавање ширења заразе. С обзиром на ограничен рад правосудних органа, реорганизацију рада и смањење капацитета, може се рећи да ће пандемија имати за посљедицу повећање обима предмета у судовима - рекли су у ВСТС БиХ.

Напоменули су да и даље постоји потреба да се поштују препоруке којима се на рочиштима морају осигурати посебне мјере социјалне дистанце међу учесницима поступка.

-  Будући да велики број судова не располаже довољним бројем судница у којима је могуће осигурати социјалну дистанцу и даље је ограничен број рочишта - наглашавају у ВСТС БиХ.

Истакли су да је Одлуком о организацији рада судова и тужилаштва прописано да се морају одржавати сви хитни предмети и они у којима пријети застара како би се спријечиле негативне посљедице.

Бројни судови на територији Републике Српске у првим данима пандемије   затворили су суднице за већину предмета у којима се није радило о хитности. То је довело до одгађања бројних судских процеса на дуже од 30 дана због чега у многом случајевима суђења морају да крену изнова. У Окружном суду Источно Сарајево истакли су да се рад суда одвијао у смањеном капацитету и да су била одгођена суђења у 12 првостепених и осам другостепених предмета.

- Ипак рађени су сви хитни предмети тако да је суд  у марту, априлу и мају ове године ријешио 185 предмета. То је мало више од 50 одсто него у истом периоду лани. Пандемија јесте утицала на суђења у разумном року, али не у свим предметима - казао је предсједник Окружног суда Источно Сарајево Сенаид Ибрахимефендић.

Додао је да суд још не може да закаже главно рочиште у једном предмету гдје има осам оптужених те исто толико адвоката јер због великог броја учесника није могуће испоштовати мјере заштите од ширења вируса. Ибрахимефендић је нагласио да кашњења у појединим предметима не могу проузроковати застаре.

Добојски Окружни суд због пандемије одгодио је суђења у девет предмета.

-  За сада није угрожен принцип вођења судских поступака у разумном року нити се пандемија одразила на квалитет рада. Такође није дошло до нагомилавања предмета - казао је предсједник суда Душко Нинковић.

У окружним судовима Требиње и Приједор истичу да пандемија вируса корона није утицала на квалитет рада суда, али јесте на смањен обим рада.

-  Одгођена су  два рочишта током пандемије, а није ни дошло до већег броја предмета која је потребно завршити хитно - рекли су у суду у Требињу.

Предсједник Окружног суда у Приједору Душко Милоица истакао је да су у вријеме пандемије била одгођена три првостепена кривична поступка и расправа у другостепеном поступку.

- Није дошло до повећаног прилива предмета и нису се појавили нови у којима је угрожен принцип суђења у разумном року. Кашњења у првостепеним кривичним предметима не могу проузроковати застаре, али с обзиром на чињеницу да је суд надлежан за поступање по жалбама на одлуке првостепених судова не може се искључити могућност застарјелости у другостепеним поступцима - појаснио је Милоица.

Истакао је да је суд у вријеме смањеног обима рада ипак водио рачуна о потреби рјешавања хитних предмета у којима је пријетила застара како до тога не би дошло.

Утицај на свједоке

Осим на дужину трајања суђења, многи се боје да је пауза настала због пандемије дала одријешене руке оптуженима који су на слободи да утичу на свједоке и доказе. У ВСТС БиХ кажу да немају притужби да се то заиста и десило, а појашњавају да у сваком случају гдје постоји бојазан од тога тужилаштво је могло и може да тражи да се оптуженом одреди притвор како би се то спријечило.

У већини окружних судова у Републици Српској кажу да немају податке да је било таквих случајева и да код лица која су пуштена да се бране са слободе није било опасности од утицаја на свједоке, доказе и судски поступак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана