Који стил пливања је најбољи када вас боле леђа?

B92
Који стил пливања је најбољи када вас боле леђа?

Познато је да је пливање веома добро за опште здравље, али ипак неки стилови пливања могу да направе повреде, док други могу да вас ријеше болова у леђима.

Забрињава чињеница да се болови у леђима све више појављују код млађих особа, што је често повезано са сједећим начином живота, недовољном физичком и спортском активношћу и склоношћу ка гојазности.

“Пливање, односно кретање у води је изврсна спортска активност која активира мишиће целог тела, а притом минимално оптерећује зглобове”, каже доктор Хрвоје Клобучар, специјалиста у Специјалној болници за ортопедију.

“Ако особа има вишак килограма и жели да почне да се бави спортом, ако например почне да трчи, посебно на тврђим подлогама, могућа је појава болова на тетивама, преоптерећење зглобова и сличних тегоба. С друге стране, ако се одлучите на активности у води, свакако би било добро започети са трчањем у дубљој води. Сила смањује оптерећење на зглобове, а густина воде ствара отпор кретању волуминозног тела што утиче на губитак масних наслага и јачање мишића”, савјетује он.

Пливање је ипак омиљени начин вјежбања у води и свакако је лакше од трчања кроз воду. Пливање је добро за опште здравље, али који стил треба изабрати уколико вас рецимо боле леђа.

Уколико се ноге држе на површини воде, а врат се извија ка горе постоји могућност бола у кичми. За болове је најбоље да тело буде што дубље у води, јер онда се ослобађа притиска. Тело треба да буде готово вертикално, а покрети ногу треба да буду попут вожње бицикла, такозвани “жабљи”.

Слободни стил такође оптерећује доњи дио кичме, а код особа са болним вратним дијелом честе ротације у страну приликом узимања ваздуха могу да изазову болове. Пливање леђним стилом може бити најбоље за леђа, али једино у случају да болови нису јаки. Тада треба водити рачуна о наглим покретима руку који, такође, могу изазвати повреде.

“Ако имате изражене болове, препоручујем пливање са ветрикалним положајем тела”, саветује доктор и исриче да је ход и трчање кроз воду ипак најбоља вежба за леђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана