Ко су најбогатији људи у БиХ?

Г.С.
Ко су најбогатији људи у БиХ?

Сарајево - Многе компаније широм свијета током пандемије су подјелиле милионе отказа, снизиле плате, а многе су ставиле и кључ у браву.

С друге стране, дио највећих свјетских богаташа повећао је своје богатство за милијарде, односно десетине милијарди долара.

Када је ријеч о БиХ, на листи најбогатијих људи доминирају трговци, што није изненађење у економији која се заснива на увозу. Велепродаја нафте и нафтних деривата остаје једно од најпрофитабилнијих предузећа, а на листи су грађевинске компаније које су прошириле своје пословање изван граница региона, наводи амерички часопис Форбс, а преноси Слободна Босна.

У наставку прочитајте који су то људи најбогатији у БиХ према подацима које је презентовао Форбс.

6. Перо Гудељ - ФИС

“Предузеће ФИС данас упошљава више од 3.300 људи и тај број континуирано расте. Наша снага је у људима – високомотивисаном и иновативном менаџменту и едукованим, професионалним и креативним запосленима који чине савршен тим за постизање стратешких циљева и реализацију пословне политике”, подаци су са ФИС-ове веб-странице.

Године 1987. године Гудељ је отворио видеотеку да би десет година касније отворио први трговачки центар у који су долазили купци из Сарајева и Зенице. Име центру је дао по фис-дуру, како је почињао своје свирке, одужујићи се те на тај начин музици за првих 120.000 (око 61.000 евра) конвертибилних марака (КМ) које је зарадио.

Нето вриједност: 307,2 милиона КМ (око 157,2 милиона евра)

5. “Станићева група”

“Станић група”, као мали породични бизнис, започела је с радом још 1983. године, тек што је тадашње законодавство омогућило приватно предузетништво. У протеклих тридесетак година Групација је досегла позицију тржишног лидера у дистрибуцији пића, дуванских производа и техничке робе те остварила плодну, дугогодишњу сарадњу с највећим свјетским компанијама и брендовима. Убрзани развој започео је реализацијом ексклузивног уговора с “Хаиникеном” и “LG Electronicом”, да би данас у порфељу Групације био цели низ заиста врхунских брендова, од којих су већина свјетски лидери у својим сегментима. Нова развојна фаза Групације започела је аквизицијом “juicy” сокова крајем 2013. године, што је означило искорак у сегмент производње, што је био један од дугогодишњих циљева Групације.

Нето вриједност: 338,3 милиона КМ (око 173,1 милиона евра)

4. Томислав Антуновић - “Антуновић АГС”

Велика компанија “Антуновић АГС” из Орашја, која се бави дистрибуцијом нафте и нафтних деривата, за трогодишњи период 2015. - 2017. остварила је укупне приходе од 333.623.641 КМ, од чега се на приходе од извоза односи 27.540 КМ. Антуновића још називају краљем нафте. Наводно му је у бизнису помагао и бивши предсједник Хрватске Стјепан Месић, у којој има две фирме.

Нето вриједност: 338,6 милиона КМ (око 173,3 милиона евра)

3. Сенад Џамбић - “Бинго”

Међу најбогатијим људима у БиХ је власник малопродајног ланца “Бинго” Сенад Џамбић. “Бинго” има и већинско власништво у “Мајевици” д.о.о., произвођачу грицкалица, који су преузели када је компанија била у стечају.

“Можда сам један од највећих привредника, али најбогатији нисам сигурно”, рекао је једном приликом Џамбић. Наводно живи у Тузли, у стану од 100 квадрата, са своје четворо дјеце.

Нето вриједност: 570,3 милиона КМ (око 291,8 милиона евра)

2. Изудин Ахметлић - “Хифа Гроуп”

Изудин Ахметлић, власник “ХИФА групе”, чија је примарна дјелатност трговина нафтом и нафтним дериватима, један је од бх. ‘милијардера’.

Ахметлић је, као и бројни други бизнисмени, почео да диверсификује своје пословање и инвестирао је у пољопривредну производњу кроз власништво над Пољопривредном задругом “Пољопром” из Санског Моста. Почетком године, ХИФА ОИЛ је купио “ЛБ.Профиле ГмбХ”, немачку компанију с најдужом традицијом производње профила за врата и прозоре. Форбс је процијенио укупан приход његових компанија на 681,3 милиона КМ на годишњој основи.

Нето вриједност: 681,3 милиона КМ (око 348,7 милиона евра)

1. Кенан и Дамир Хастор - “Превент Гроуп”

Нијаз Хастор из породице Хастор, најбогатије у Босни и Херцеговини. Све је почело од заштитне одјеће. Већ од слиједеће године у континуитету “Превент” проширује своје производне капацитете, отвара нова радна мјеста и појачава извоз широког производног асортимана на свјетска тржишта. Данас “Превент” у ЦЕЕ запошљава више од 10.000 радника, од чега само у Босни и Херцеговини 7.000. “Превент” континуирано расте и шири производни порфељ и тржиште. Данас је то водећи добављач у ауто-индустрији те један од индустријских лидера ЦЕЕ региона у области аутомотива, намјештаја, модне и текстилне индустрије, металних и пластичних компоненти.

Нијаз Хастор био је својевремено менаџер у Творници аутомобила Сарајево (ТАС), у којој су се у доба Југославије 20 година производили Фолксвагенови аутомобили. Породица Хастор се држи подаље од јавности. Ниједан њен члан не живи у БиХ. Нијаз Хастор и његови синови Дамир и Кенан повремено навраћају у БиХ како би водили састанке Надзорног одбора, али скоро никада не наступају у јавности. За ПР брину запосленици “Превента” на водећим функцијама.

Нето вриједност: 771,1 милион КМ (око 394,6 милиона евра)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана