Ко је све и колико помогао БиХ од почетка пандемије: Новац и заштитна опрема

ГС
Ко је све и колико помогао БиХ од почетка пандемије: Новац и заштитна опрема

Свјетска здравствена организација (WHO) је пандемију вируса котона прогласила 11. марта ове године, а већ 23. марта у БиХ је почела стизати хуманитарна помоћ.

Прву помоћ доставиле су Сједињене Америчке Државе. Донација је садржавала санитетску опрему, опрему за болнице и хитне помоћи, храну и воду. Три дана послије Краљевина Норвешка је донирала 900.000 евра.

Два дана послије Влада Србије је помогла Републици Српској шаторима, креветима, врећама за спавање и другом материјално-техничком опремом. У априлу је Србија РС-у донирала још два контингента помоћи, подаци су Вањскополитичке иницијативе БиХ.

Европска унија је 30. марта одобрила велики пакет помоћи БиХ у износу од укупно 80,5 милиона евра, од чега је издвојено 7 милиона евра за потребе здравственог сектора, а 73,5 милиона евра за друштвени и економски опоравак.

У априлу се помоћ додатно повећала.

Турска донира више стотина хиљада комада рукавица, маски, специјалних маски и најмање 2.000 тестова на коронавирус. Русија шаље три авиона за Републику Српску са пет специјалних возила за дезинфекцију болница те испомоћ од девет возача и 15 здравствених радника.

Сједињене Америчке Државе с колегама из НАТО-а поново мисле на БиХ 14. апила. Тог дана су уручена медицинска и дезинфекцијска средства као одговор на захтјев за помоћ који су власти у БиХ упутиле НАТО-у и његовом Евроатлантском координацијском центру за одговор на катастрофе. Сличне донације су уручене и 28. априла, 22. маја и 26. јуна.

Малезија 15. априла шаље 10 тона медицинске опреме и два милиона заштитних маски. Словенија је дан послије доставила 10 шатора за 60 особа, 60 кревета, 60 врећа за спавање итд.

Тог дана у БиХ стиже и мађарска помоћ у виду 200.000 маски и 10.000 заштитних одијела. Крајем априла ЕУ распоређује додатних 4,5 милиона еура помоћи БиХ за помоћ избјеглицама и мигрантима у јеку пандемије.

Првог маја Кина шаље помоћ из Шангаја. Контингент заштитних маски које су дистрибуиране инститицуијама и организацијама којима су најпотребније у том моменту. Шестог маја Италија донира 200 специјалних маски које се користе на суб-интензивним његама у болницама у Федерацији БиХ.

Дан послије Азербејџан уплаћује више од милион КМ на подрачун Министарства сигурности БиХ.

Слиједи помоћ Аустрије близу 30.000 евра, затим Хрватске 324.000 КМ, Пољске (50.000 маски и 1.000 литара средства за дезинфекцију те додатно 100.000 маски и 10.035 литара средства за дезинфекцију).

Катар је 19. маја БиХ донирао софистицирану медицинску опрему за интензивну његу и операционе сале у вриједности близу шест милиона КМ.

Путем УСАИД-а 20. маја САД осигурава додатних милион долара за подршку БиХ у борби против коронавируса.

Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) 27. маја шаљу 20 тона медицинске опреме, како је наведено, вишемилионске вриједности.

У јуну долази помоћ из Кине, Швицарске, САД-а, Јапана и Шведске.

Кинези шаљу 42.000 маски, Швицарци рендген апарат, Американци путем УНИЦЕФ-а и УСАИД-а 500.000 долара, Јапанци лијек Авиган за 100 обољелих од ЦОВИД-19, а Швеђани заштитну опрему.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана