Ко је Дерек Шовин, полицајац који је убио Џорџа Флојда

ГС
Ко је Дерек Шовин, полицајац који је убио Џорџа Флојда

ВАШИНГТОН - Полицајац Дерек Шовин радио је у полицији у Минеаполису 18 година, а онда је снимљен како коленом притиска врат Џорддза Флојда осам минута, што је узроковало његову смрт, након чега је отпуштен и против њега је подигнута оптужница.

Шовин се тренутно налази у максимално обезбеђеном Оак парк затвору, где је пребачен из безбедносних разлога и ради спречавања ширења корона вируса.

Прijе инцидента, против Шовина је било поднијето 18 жалби служби за унутрашњу контролу, што је потврдила и полиција, али није прецизирала због чега тачно, преноси ЦНН.

Како се наводи, свега двије од 18 жалби односиле су се на дисциплину, а како наводи једна непрофитна организација из Минесоте, Шовин је добио усмене укоре због "понижавајућег тона" и "погрдног језика".

И против бившег полицајаца Ту Таоа, који је такође учествовао у хапшењу Флојда, било је поднијето шест жалби служби унутрашње контроле од којих је пет било везано за дисциплину.

Друга двојица полицајаца која су учествовала у хапшењу Флојда имају чисте досијее.

Занимљиво је да је да је Шовин радио као обезбјеђење у истом ноћном клубу као и Флојд, а како каже власница клиба Маја Сантамарија, могуће је и да су се познавали.

"Свако ради одређеног дана и могуће је да су укрстили путеве", рекла је Сантамарија. Дан након што је ухапшен, супруга Шовина затражила је развод брака и поднијела захтев за промену презимена.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана