Кина: Дјечија одјећа брендова са запада штетна по здравље

Срна
Foto: Image by Terri Cnudde from Pixabay

ПЕКИНГ- Кина је оптужила неколико западних брендова који се баве производњом одјеће за продају робе која би могла бити штетна за дјецу.

У обавештењу о упозорењу на веб локацији царинске управе наведен је 81 артикал који су увезле стране компаније, укључујући "Најк", "Х енд М" и "Зара".

Саопштење кинеске Генералне царинске управе обухвата предмете попут дјечије одјеће, обуће, играчака, четкица за зубе и дјечијих бочица које су детектоване током инспекције од јуна 2020. до маја 2021. године.

У саопштењу се наводи да девет серија памучних хаљина за дјевојке из компаније "Х енд М" садржи "боје или штетне материје које тијело може да апсорбује кроз кожу, уста итд и тиме угрози здравље".

Исто питање покренуто је и за дјечију одећу коју је увезла "Зара", мајице "Најки" за дјечаке и серије памучних пиџама за дечаке фирме "Гап".

Ово представља најновији ударац западним одјевним брендовима који послују у Кини, а који су на мети међународне реакције због тврдњи о злоупотребама у регији Синђијанг у којој се узгаја памук, у којој живи углавном муслиманска ујгурска мањинска група.

Неколико великих компанија изразило је забринутост због навода да се Ујгури користе као присилна радна снага.

Интернет продавнице неких фирми су блокиране, а њихове продавнице су нестале са неких дигиталних мапа.

Кина је првобитно критиковала "Х енд М" и "Најки", али то се проширило и на компаније као што су "Барбери", "Адидас" и "Конверс", између осталих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана