Како су криминални кланови на Балкану увијек опстајали и постајали “држава у држави”: Нови Беливук већ постоји

Александар Стојановић
Како су криминални кланови на Балкану увијек опстајали и постајали “држава у држави”: Нови Беливук већ постоји

Недавна акција полиције и тужилаштва у Србији у којој је ухапшена група Вељка Беливука, познатијег као Веља Невоља, представља најозбиљнији ударац једној криминалној организацији у посљедњој деценији, а по неким процјенама је највећа још од чувене акције “Сабља”.

Када је кроз медијске извјештаје објелодањено на који начин су групе организоване, које су све методе ликвидације и дјеловања користили, обичан грађанин се запита како једна таква организација, уз сав обавјештајни и полицијски рад, уопште може да постане тако снажна и постане малтене држава у држави?

Организоване криминалне групе карактерише то да су устројене и организоване по принципу државног апарата. Сваки члан групе зна тачно шта је његов задатак и надлежност и као такви они представљају једну парадржавну структуру, односно “државу у држави”. Подручје бивших југословенских република постало је прави рај за успостављање таквих група за које границе, постављене након трагичних ратних сукоба, не постоје. Велике количине наркотика, цигарета, нафте, аутомобила кријумчарени су као да контрола не постоји, а све то доносило је огромне своте новца тим групама, што им је омогућило да плаћају “своју војску”, али и немали број државних чиновника, без којих сигурно не би могли да функционишу.

Од почетка деведесетих година неколико група се посебно издвојила. Иако је било група које су се спорадично јављале, као најпознатије по својој снази, моћи, спремности, обрачунима и методама егзекуција издвојили су се злогласни “земунски клан”, а у посљедњем периоду на сцени је обрачун “шкаљарског” и “кавачког” клана који већ неколико година уназад пуни стране “црне хронике” свих медија.

Брза адаптација

Оно што карактерише све њих је то да су изразито флуидне и врло брзо се адаптирају и преузимају превласт. Чак и највеће полицијске акције, али и најодлучније власти нису успјеле да искоријене присуство организованог криминала. Оно што свакако привлачи пажњу јавности је то да је скоро свака политичка гарнитура паралелно имала доминантну организовану криминалну групу. Чак и онда када су њихове вође хапшене, оне су настављале несметано свој рад или су их замијениле вође других кланова.

Глобална иницијатива за борбу против транснационалног криминала раније је писала о Балкану као простору који има репутацију “легла плаћених убица”, погодно тло за шверц људи, дроге, мафијашких обрачуна и дејствовања криминалних банди.

- Положај западног Балкана чини ово подручје посебно атрактивним за кријумчарење дроге, оружја и људи. Он се налази на улазу у Европску унију. Западни Балкан такође је на главном путу нелегалног преласка људи с Блиског истока и сјеверне Африке у ЕУ, било да су они мигранти који прелазе уз помоћ кријумчара или жртве трговине људи. Такође, средиште је шверца оружја - наводи се у извјештају.

У извјештају је наведено да на подручју западног Балкана постоји теренска мрежа мафијашких кланова, насталих као “производ” корумпираних власти и привредне нестабилности. Између осталог, идентификовани су градови у близини граничних прелаза као “врућих тачака” незаконитих активности.

Посебно забрињава закључак иницијативе о плаћеним убицама, гдје се каже да је Балкан легло таквих појединаца.

- Због ратног насљеђа и економске рањивости појединих регија постоје групе младих мушкараца, посебно из БиХ, Хрватске и Србије, које имају приступ оружју и експлозивима. Младићи с тог подручја извршитељи су професионалних атентата, на Балкану и у средњој Европи – стоји у извјештају.

Бивши припадник Државне безбједности (ДБ) Србије Божидар Спасић каже за “Глас Српске” да Београд, као некадашњи центар мафијашких група, али ни Црна Гора, нису  више сигурна лука за те групе, и да се терет сада постепено пребацује на БиХ и РС.

- То мора тако да буде, док се овде не успостави неки поредак Беливука и овог огранка једне велике групе која се издвојила и постала једна силна и озбиљна група – рекао је Спасић.

Он додаје да су све криминалне групе по својој структури сличне, јер су начин организовања узеле од италијанске мафије па тако исте моделе можемо срести и у Америци, у Њемачкој, па и на Балкану.

- Код мафије се прво бију за власт, односно ко ће бити шеф, затим се бију за територије, а као треће је борба ко ће имати доминантну превласт. У Србији имамо интересантну ситуацију, јер се средином деведесетих и почетком двехиљадитих појавио чувени “земунски клан” и то је први пут да се једна група назвала кланом. Они су дејствовали на читавом Балкану, јер су искористили ситуацију да је цели тај простор био ровит због ратних дешавања. Оно што је карактеристично за тај клан је то да је он успео да врбује, што се никада у историји није десило, целу једну специјалну јединицу државне безбедности. Уместо да њих та јединица врбује и растера их, они су успели да државну безбедност укључе у своје операције. Када говоримо о “земунском клану” говоримо о два клана, први део је онај који делује мимо државе, а други је онај који је врбовао државни апарат и то чини праву мафијашку групу – каже Спасић.

У случају Беливукове групе, Спасић каже да су то дијелови црногорских мафија, “шкаљарског” и “кавачког” клана.

- Оно што је интересантно код београдских, такозваних навијачких кланова, они су, за разлику од “земунског клана” који је врбовао државни апарат, врбовали навијаче. Свако ко је посматрао обрачуне навијачких група, то је морао да зна. Сада ће сва силина тих обрачуна изаћи на видело и то је оно што показује да су они постали и те како снажни – истиче Спасић.

Оно што он, као неко ко се дуго година бавио овом проблематиком, строго подвлачи је то да кланови нису угашени и да на територији Београда скоро сигурно већ постоји нови Беливук, јер послије сваког обрачуна државе с мафијашким клановима, на сцену ступа нова група.

- То су оне мафијашке групе које чекају притајене да ступе на сцену. Како је Беливук био део “кавачког” клана, они су сада приморани да пребаце деловање својих активности у БиХ и Српску. То су територије које су њима погодне, због свих тих трзавица у друштву и сигурно ће се догодити да ће они заузети простор БиХ – истиче Спасић.

Борба за територију

Та борба за територију, парче свог колача, неће заобићи ни Републику Српску, јер су појединци с ових простора били често логистичка подршка за долазак у Србију, преносили дрогу и обављали дио посла који је ишао ка Хрватској и Западној Европи.

- Подсећам вас само на Дарка Елеза, који долази с тог подручја. Они су постали озбиљно “одељење”, озбиљна екипа. Сада када је пао овај клан у Београду, јасно је да ће та база прерасти у самостални клан. Сада се могу очекивати сукоби око преузимања те власти и сада је немогуће знати ко ће ту победити. Када се појави личност која ће постати тај вођа, почиње борба за територије – каже Спасић.

Додаје да ће се та борба водити, према његовој процјени, око граничних прелаза према Србији и Хрватској, а да ће борба за нарко-тржиште бити вођена највјероватније око Сарајева.

На питање да ли су мафијаши спремни да униште ту “логистичку базу” и склониште у које су бјежали послије акција у другим државама, Спасић истиче да јесу, јер су у питању људи који су спремни на све.

- Они рачунају да су групе у Србији сада разбуцане једно време. Велико изненађење је била и акција “Јахорина”, јер нису очекивали да тамо могу да се појаве велике специјалне јединице. Та акција је била брза, али оно што је мене изненадило да су они враћени у Црну Гору и што нису узете информације о којима сада причамо, односно да су се они састали како би договорили расподелу територије, јер су свесни да би БиХ и РС могли постати сада сигурна кућа за нови мафијашки клан који ће се створити из остатака “шкаљарског”, “кавачког” и београдских кланова. Ту ће бити тешких сукоба, експлозија, убистава, јер мафија не може да мирује. Када би се притајили, изгубили би тржиште дроге, трговине људи и друга тржишта – закључује Спасић.

“Зелена трансвезала”

Мафијашке групе у свим државама региона “брисале” су границе и одувијек биле увезане, а веза Црна Гора – Србија – БиХ у обавјештајним круговима је називана “зелена трансвезала”. Божидар Спасић каже да ће она наставити да дјелује.

- Она је сада мало померена, али није нарушена. Њих интересује пласман дроге на Запад, а опрани новац да се инвестира у подручје који желе да улажу у нову територију, односно БиХ – истиче Спасић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана