Како се облачила српска владарска властела – од Немањића до Бранковића

ГС
Foto: Принтскрин

Ризницу српске и свјетске културне баштине обогатио је доктор Бојан Поповић, историчар умјетности, капиталном монографијом „Српска средњовековна владарска и властеоска одећа“.

Историја средњовијековног одијевања приказана је у капиталном издању богато илустрованом фотографијама, цртежима и дигиталним реконструкцијама фрескосликарства.

Познато је да је због очуваности старо српско сликарство највећи и најзначајнији извор за прочавање костима.

„У нашим црквама и манастирима сачувано негде зависно од начина преборојавања, али 780 портрета, што на појединачним композицијама, што у оквиру лозе владара, што у оквиру заједничких композиција. То је, дакле, велики основ за проучавање нашег средњовековног друштва“, наглашава аутор монографије, др Бојан Поповић.

У монографији Поповића приказани су портрети историјских личности и описана је средњовијековна владарска и властеоска одећа кроз вријеме од владара из династије Немањића, преко Моравске Србије и Лазаревића до Бранковића.

„Наравно да је јако важно проучити основну владарску одећу, она се и мењала и постоје та четири периода код нас. Још од времена Зетске династије, то је неки први период изолован, затим периода првих Немањића – прве половине 13. века, када се заправо носи дуга одећа, дуге хаљине са плаштовима који су укарашени двоглавим орловима, што указује на врх византијског двора“, наводи Поповић за РТС.

Историчар уметности Бојан Поповић, који је кустос београдске Галерије фресака, српским средњовековним костимом бавио се и у свом магистарском, докторском, као и педагошком раду.

Монографијом Српска средњовијековна владарска и властеоска одећа ауторски представља веома значајно дјело, не само за нашу историју умјетности и српску културу, већ и за свјетску културну баштину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана