Како превазићи страх од вожње аутомобила?

ГС
Foto: Илустрација

Уколико имате страх од вожње, постоји неколико начина да исти и превазиђете.

Иако посједују возачку дозволу, доста људи има невјероватан страх од тога да сами сједну за волан. Ипак, стручњаци кажу да постоји неколико начина да га превазиђете и уживате у вожњи, преносе Новости.

Шта је страх од вожње?

Стручњаци тврде да страх од вожње није сам страх од ње, већ се плашите напада панике уколико дође до неке непредвиђене ситуације на путу. Ова врста страха потиче од свјесности ризика и одговорности коју имате за воланом.

Направите себи пријатан амбијент у колима

Како бисте се осећали пријатно у унутрашњости свог четвороточкаша, потребно је да направите себи амбијент који ће бити пријатан. Произвођачи кола се сваке године труде да направе потпуни угођај, па поред удобности и комфора постоје и сједишта са масажерима, који вам додатно могу помоћи у преовладавању страха.

Посветите се учењу вожње

Уколико дуго нисте возили откако сте положили, потребно је да неко вријеме аутомобил возите са искусним возачем или инструктором који ће вам најбоље помоћи у томе. Возите полако како бисте стекли рутину, тако да пажња буде усмјерена на промјену брзине, сигнализацију и дешавања на путу.

Повјерење у себе и аутомобил

Као и у свему што радите, потребно је првенствено да имате повјерења у себе, а онда и у аутомобил који возите. Како бисте стекли повјерење, неопходно је да ауто буде потпуно исправан, а онда да имате и аутомобил који одговара вашем типу личности, јер би он у потпуности требао да вам одговара, како не бисте доживљавали непријатна искуства.

Вјежбајте дубоко дисање

Дубоко дисање смањује тензију и повећава концентрацију. Она вас враћа у тренутак у коме се налазите и на тај начин скреће пажњу са негативних мисли и дешавања у окружењу. Ову технику можете примјењивати код куће или у било којој незахвалној ситуацији у којој се нађете. Тиме ћете повећати сигурност у вожњи јер ће напади панике бити све ријеђи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана