Како наука објашњава посебну везу људи са псима?

ГС
Foto: Илустрација

Бројна научна истраживања објашњавају посебну везу људи са псима.

Утврђено је, преноси Science Focus, да пси имају невјероватан њух, али недавна студија спроведена на Квинс универзитету у Белфасту открила је да они заправо могу да осјете када смо под стресом откривањем хемијских промјена у нашем даху и зноју.

И то, како наводе, са изузетном тачношћу.

Истраживачи су добили узорке зноја или даха од учесника прије и након што су им дали задатак да ријеше математички проблем.

Такође су снимили откуцаје срца и крвни притисак учесника и затражили од њих да пријаве ниво стреса прије и послије.

Узорци учесника прије и послије који су били под стресом су затим представљени псима који су претходно били обучени и награђени након правилног разазнавања мириса.

У просјеку, пси су успјели да изаберу узорак стреса у 93,75 одсто случајева, а најбољи међу њима је успио у 96,88 одсто случајева.

Питање се поставља како постижу ту изузетну тачност?

Истраживачи мисле да би то могло бити повезано са промјеном мириса прије и након настанка стреса.

Када доживимо стрес, наш аутономни нервни систем покреће наш хипоталамус да шаље хормонске сигнале хипофизи и надбубрежним жлијездама. Ослобађање хормона стреса као што су кортизол и адреналин изазива убрзање откуцаја срца, појачано знојење, смањен проток пљувачке и повећано снабдијевање крвљу.

Ова каскада хормона повезана је са стресом, а промјене у нашем метаболичком стању утичу на наш дах и зној.

Наводе да би то могао бити разлог зашто наши пси могу да примијете и промјене код нас и пруже нам подршку када се суочавамо са изазовима менталног здравља као што су напади панике, посттрауматски стресни поремећај и анксиозност.

Али шта се дешава у тијелима и мозговима што везу са псима чини тако посебном?

Једна теорија каже да је умирујући, терапеутски ефекат који наши пси кућни љубимци имају на нас, посљедица друштвеног признања - механизма којим идентификујемо некога као важног и значајног за нас.

То је основа наше способности да формирамо смислене друштвене везе и односе.

Еволуирали смо да бринемо, штитимо и бринемо о онима са којима смо успоставили друштвене везе.Препознајемо да су кућни љубимци "наши" и неко са ким смо успоставили друштвену везу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана