Како ће изгледати свијет продаје и маркетинга у будућности?

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Криза усљед пандемије корона вируса натјерала је многе компаније да размишљају изван оквира, убрзају процесе, а продајни и маркетиншки тимови морају да се прилагоде како би се премостили настали јазови, речено је данас на онлајн конференцији о томе како ће изгледати будућност продаје и маркетинга.

На конференцији у организацији ХСМ информатика, речено је да ће кључну улогу у будућности продаје и маркетинга имати технологија.

На конференцији су говорили и стручњаци из подручја продаје и маркетинга из водећих регионалних фирми попут Nexe, AIGO Business System и ЗШЕМ…

Хрвоје Шупић, из компаније Salesforce каже да је потребно градити посебан, индвидуални приступ према сваком купцу, а такође важним оцијенио сарадњу односно повезивање оглашавања и продаје, јер ће ти трендови доминирати.

„Трансформација је ту и не морамо чекамо будућност, бизниси се већ трансформишу и прате трендове у овој ситуацији", рекао је Шупић.

Током конференције представљени су и резултати истраживања који показују да компаније сљедеће године очекују већу продају путем дигиталних канала, али и брзо прилагођавање новим условима.

Дарко Минић из компаније AIGO Business System на панелу о будућности продаје рекао је да је ИТ сектор можда најприпремљенији дочекао овакву ситуацију и да ову годину завршавају на 100 одсто учиника који су у право доминирали на „крилима рада" у нормалној ситуацији прије короне.

Како каже, продаја и маркетинг, односно њихова синергија доминираће и наредне године, односно интензивније коришћење дигиталних канала.

Јосип Ерговић из компаније NEXE рекао је да се ова криза није одразила на грађевински сектор као економска криза 2008. године и да су ове године остварили рекордну продају како цемента, тако и бетона, цигле и цријепа.

Највећи изазови у почетку, каже, били су како испоручити робу, али након двије, три недјеље прилагодили су се ситуацији.

„Имамо амбициозне планове и очекујемо да ће и следећа година за наш сектор бити добра", рекао је Ерговић.

Такође је важним оцјенио јачање сектора дигиталног маркетинга, јачање бренда, а фокус ће бити и на истрживању тржишта односно испитивању задовољства купца.

На панелу о будућности маркентинга, Зоран Турковић из медијске куће ''24 сата'' рекао је да након тешке 2020. године настављају даље са снажним фокусом на раст, развој и иновације, и додао да технологија не значи ништа сама по себи ако се не зна како управљати тим процесом

Миран Павић из Телеграм Медија Групе каже да је најважнија добра комуникацијска стратегија.

Борислав Миљановић, извршни директор Represent System/BIZlife, навео је да се показало да је важно бити вjешт у комуникацији у „четири зида", јер је криза наметнула нове начинe рада и комуникације и трендови су постали управо онлајн састанци и конференције, а не већи догађаји какви су постојали раније.

Истиче да је важно прикупљање података и анализа како би се видјело како производња добрих садржаја може да помогне продаји.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана