Јапански конзорцијум преузео компанију Тошиба за 12,68 милијарди евра

Танјуг
Јапански конзорцијум преузео компанију Тошиба за 12,68 милијарди евра

ТОКИО - Јапански конзорцијум који предводи група ЈИП саопштио је данас да је компанија Тошиба прихватила његову понуду за преузимање, вриједну два билиона јапанских јена, односно око 12,68 милијарди евра.

Како преноси портал Кјодо њуз, поменути конзорцијум је 8. августа објавио понуду за откуп по цијени од 4.620 јапанских јена, односно око 29,3 евра по акцији и успео да прикупи 78,65 одсто акција Тошибе.

Управни одбор Тошибе је препоручио акционарима да прихвате понуду. У почетку је оклевао да то учини, рекавши да је понуда ниска, али недостатак других конкурентних понуда и погоршање пословног окружења су убедили Тошибу да се задовољи релативно ниском премијом

. "Веома смо захвални многим нашим акционарима што су разумели позицију компаније по овом питању", рекао је предсједник Тошибе Таро Шимада, додавши да преузимање представља "велики корак ка новој будућности" Тошиба ће бити избрисана са берзе на којој је била присутна од 1949. године.

Компанија Тошиба основана је 1875. године. Почела је као произвођач електронике и постепено се проширила на нове послове као што су енергетска инфраструктура и обновљиви извори енергије, подсећа јапанска агенција Кјодо њуз.

Тошиба има око 100.000 запослених и у фискалној 2022. години је забележила приход од 3,3 билиона јапанских јена, наводи се на веб страници компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана