Изложба “Пут правих вредности” од 14. априла о историјату олимпијског покрета

Срна
Foto: Википедија

БЕОГРАД- Изложба “Пут правих вредности” о историјату олимпијског покрета и његовом значају од Краљевине Србије до данас, уз осврт на друштвени контекст и прилике, биће отворена 14. априла у галерији Српске академије наука и уметности (САНУ) у Београду.

Поставка аутора Наташа Јанковић и Марија Павловић састоји се од три цјелине, саопштено је из САНУ.

Први дио обухвата приказ идеје олимпизма од времена француског педагога и историчара Пјера де Кубертана, оснивача модерних Олимпијских игара.

Посјетиоци ће моћи да сазнају занимљиве приче о почецима модерних Олимпијских игара(1896), као и о олимпијским симболима.

У другом дијелу хронолошки је представљено учешће домаћих спортиста на летњим Олимпијским играма у периоду од преко једног вијека (1912-2016).

Изложени су и најзначајнији експонати из фундуса Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба (1910), првог учешћа на петим Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу(1924) до посљедњих успјеха домаћих олимпијаца у Рио де Жанеиру.

Приступ богатој мултимедијалној колекцији омогућиће посјетиоцима и да погледају кратке филмове који се односе на историју олимпизма у Србији, незаборавне моменте Игара и другог.

Посљедња цјелина посвећена је архитектонском спортском насљеђу Београда и њу чине ријетке фотографије, као и архитектонски планови спортског насљеђа пријестонице 19. и 20. вијека.

Развој архитектуре спортских објеката у Београду током два вијека имао је своје успоне и падове, а у оквиру поставке посебно је издвојен период између два свјетска рата, који се сматра златним добом изградње спортских објеката.

Организатор изложбе је Олимпијски комитет Србије – Олимпијски музеј, а заинтересовани ће моћи да је посјете до 30. маја.

Присуство ће бити омогућено ограниченом броју лица, а све у складу са капацитетом простора, епидемиолошким препорукама и ограничењима, саопштено је на сајту САНУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана