Истраживање: Профил типичног хрватског преваранта

Танјуг
Foto: Архива

ЗАГРЕБ - Типични хрватски преварант је мушкарац са дугим стажом у организацији која је жртва преваре, стар је око 50 година и у више од дви трећине случајева има и саучеснике, закључак је првог свеобухватног истраживања спроведеног под називом "Како крадемо?".

Истраживање је спроведено од Удружења овлашћених истражитеља превара Хрватска и локалног огранка АЦФЕ, о врстама и начинима превара у хрватском привредном окружењу.

Истраживање је упућено на адресе више од 3.500 испитаника, детаљно испитује 124 случаја преваре у 16 различитих сектора привреде у последње две године.

Укупна забележена штета је већа од 165 милиона куна (један евро вриједи око 7,5 куна), а процењује се да је и до 13 посто укупних прихода изгубљено услед превара.

Просечни губитак по оштећеној организацији је око 750.000 куна, а типична превара траје осам месеци пре него што буде откривена. Противаправно присвајање имовине је најчешћи облик преваре (52 посто случајева), потом мито и корупција (31 посто), док је трећи и брзорастући облик певаре сајбер криминал (22 посто).

Три четвртине превара обухваћених истраживањем пријављено је у приватном сектору, док остатак отпада на државни и јавни сектор. Свега 22 посто превара је откривено дојавом или пријавом, а у односу на међународне искуства, Хрватска је испод просека у менаџерским контролним механизмима, пише загребачки Јутарњи лист.

Чак 13 посто свих превара је откривено случајно, половина организација не поседује контролне механизме за откривање превара, а свега седам одсто организација је у тренутку преваре имало СОС телефон или други формални механизам пријављивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана