Историчар Салих Селимовић: Аја Софија је симбол две културе, Ердоган направио тешко поправљиву штету

Срна
Историчар Салих Селимовић: Аја Софија је симбол две културе, Ердоган направио тешко поправљиву штету

БЕОГРАД - Историчар Салих Селимовић изјавио је за Срну да је комична еуфорија Бошњака у БиХ и, уопште, на овим просторима због постављења за главног имама Аја Софије потомка исељених муслимана у Турску јер у тој држави нема Бошњака, већ само Турака, а потомци муслимана са ових простора су морали да се асимилују.

- Потомци наших муслимана морају да имају турска имена и презимена. На свом матерњем језику немају ништа. Могу да га користе само у кући и међусобној комуникацији ако га нису заборавили. Тај имам Ферух Муштуер није никакав Бошњак, већ Турчин, а друга је ствар што су му, ако су му, преци пореклом из БиХ пре четири до пет генерација - рекао је Селимовић.

Он је указао да има имама који из Турске долазе у исламске центре и у неке школе по БиХ, Старој Рашкој и Црној Гори и који "говоре добро наш језик".

- Присутан је процес реосманизације и арабизације неких наших муслиманских средина -  упозорио је Селимовић.

Он сматра да је предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, претварањем Аја Софије у џамију, направио тешко поправљиву штету и Турцима као народу, и Турској као једној старој и респектабилној држави.

- Аја Софија је симбол двије културе, двије цивилизације које су човечанству дале огроман цивилизацијски допринос. То би могло да буде валоризовано као велика светска баштина само уколико је та велелепна грађевина са изванредним ентеријером и даље музеј. Она би морала бити отворена и доступна свим грађанима свијета, и као туристима, и као истраживачима - рекао је Селимовић.

Он је нагласио да је прије неколико година и сам посјетио Аја Софију и да је тада примијетио да се многи туристи помоле Богу, једни као муслимани, а други као хришћани.

- Према мом мишљењу, није постојао никакав важан разлог да се том изванредном споменику врати вјерски статус - рекао је Селимовић.
Он је увјерен да је предсједник Турске то урадио из политичких разлога и такозваног дневног прагматизма јер је његов ауторитет државника у кризи због неуспјеха у унутрашњој и спољној политици.

- Ратови које Ердоган води у Сирији и Либији, као и неспособност у рјешавању проблема Курда, озбиљно су уздрмали његов положај. Овим неразумним потезом мисли да придобије флотантну народну масу, која је у већини спремна да му опрости када је у питању ислам. Сигуран сам да ће та његова одлука на дуже стазе Турској донети велику и вишеструку штету - нагласио је Селимовић.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган потписао је 10. јула указ о претварању Аја Софије у џамију, чиме је укинута одлука турских власти из 1934. године да се ова православна светиња из шестог вијека претвори у музеј.

Прва молитва биће обављена у петак, 24. јула, а за првог имама именован је Ферух Муштуер, који је рођен 1971. године у турском граду Кутахја, али који истиче своје поријекло из БиХ и, према наводима медија, "често посјећује своју историјску домовину".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана