Исламистички напади од 11. септембра промијенили свијет

Г.С.
Исламистички напади од 11. септембра промијенили свијет

ЊУЈОРК - У Њујорку су 11. септембра 2001. године извршени терористички напади отетим путничким авионима на зграде Свјетског трговинског центра, а нападнут је и Пентагон. У два солитера Свјетског трговинског центра погинуло је 3.085 лица, а у четири отета америчка путничка авиона живот је изгубило укупно 266 људи.

 

Напади од 11. септембра били су серија координисаних терористичких атака против САД.

Према званичном извјештају "Комисије 9/11", 19 особа у служби Ал каиде, мреже милитантних вехабијских организација, отело је четири америчка авиона.

Два су ударила у зграде Свјетског трговинског центра на Менхетну, у Њујорку - по један у сваки солитер у 17 минута разлике, након чега су се оба солитера срушила.

Трећи авион је ударио у Пентагон, главно сједиште Министарства одбране САД у Вашингтону.

Четврти се срушио у руралном дијелу Пенсилваније, 130 километара источно од Питсбурга, након што су путници пружили отпор отмичарима.

Извјештај "Комисије 9/11" показао је да су нападачи претворили отете авионе у највеће самоубилачке бомбе у историји, те извршили најубитачније нападе икад почињене против САД.

Напади од 11. септембра су међу најзначајнијим догађајима који су се десили од почетка 21. вијека, у смислу општих економских, социјалних, културних и војних посљедица које су услиједиле у САД и остатку свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана