Инвазија уништивача јечма: Kругови у житу огромна штета за произвођаче

ГС
Foto: Твитер

Британски пољопривредници који гаје пшеницу и јечам жале се да су ове године на још већој штети него иначе због појаве „ванземаљских“ кругова у житу.

Површина под житарицама већа од 40 фудбалских терена уништена је од 2018. године до данас због појаве такозваних кругова у житу, који се посљедњих година све чешће могу видјети у Енглеској.

Пољопривредници су, у посљедњих пет година (почев од 2018. и закључно са 2022. годином), имали штету од 30.000 фунти (око 33.600 евра), то јест толико су могли да имају прихода од житарица са површина на којима су „исцртана“ 92 круга различитих величина.

Пшеница и јечам који су током тог периода уништени због овог феномена, могли су да се искористе за 300.000 векни хљеба, а сјеменке из спљоштених стабљика репице могло је да произведе 600 литара уља.

Кругови у житу су ове године били под посебном пажњом због повећаног интересовања за успјешност жетве у вријеме глобалне кризе хране.

Цијене житарица су порасле откако је у фебруару избио сукоб између Русије и Украјине, јер су ове земље највећи снабдјевачи на свјетском нивоу.

Цијена по тони пшенице на лондонском тржишту скочила је 30 одсто у односу на прошлу годину, док је цијена јечма порасла готово 40 одсто, што је кругове у житу учинило знатно штетнијим пo новчанике произвођача.

„Збрисали су сву пшеницу, око три или четири тоне“, рекао је Џорџ Хосфорд, пољопривредник у Сјеверном Дорсету.

Хосфорд је 18. јула 2021. године открио да је круг у житу створен преко ноћи на једном од његових поља и да је пречника 70 метара.

„Наравно, не вјерујем у глупост да су то урадили ванземаљци. Смијешно је што су се слике круга појавиле на интернету за неколико сати“, рекао је Хосфорд новинарима Гардијана.

„Ипак, круг је на изузетно удаљеној позицији. То се није могло надгледати нигдје осим са малог дијела парцеле која припада мом комшији који ми је на то и указао“, објаснио је Хосфорд.

Према његовим ријечима, људи који исцртавају кругове у житу користе даске, ужад и мердевине како би сравнили са земљом дијелове поља са усјевима.

„Обично бирају пшеницу, јер је фина и усправна. С друге стране, јечам се много нагиње, тако да шаре у пољу не изгледају тако уредно“, наводи Хосфорд.

Овај пољопривредник процјењује да је због кругова у његовом житном пољу на штети око 1.000 фунти, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана