Има само 9 година и ускоро завршава факултет, а узор му је Никола Тесла

Agencije
Има само 9 година и ускоро завршава факултет, а узор му је Никола Тесла

Дјечак из Белгије спрема се да у децембру дипломира, а након тога, како открива, мало ће "проучити медицину". Докторске студије ипак неће започињати док се добро не одмори. Тесла му је узор и волио би да у сопственој лабораторији створи вјештачке органе, а затим и цијело људско тијело.

Док мази штене, Лорен Симонс изгледа као и сваки други деветогодишњак. Међутим, онда почиње да описује како његов рад на универзитету у Холандији подразумева развој компјутерског кола које ће реплицирати дио мозга.

"Покушавамо да повежемо неуроне да бисмо могли да пратимо реакције на лијек у одређеном дијелу мозга", прича малишан, објашњавајући пројекат у којем се комбинују сазнања биомедицине и електротехнике.

Белгијско чудо од дјетета на путу је да постане најмлађа особа у свијету која је завршила факултет. То ће се десити уколико Лорен сљедећег мјесеца буде положио све што је неопходно за завршетак електротехничког одсјека Универзитета у Ајндховену.

"Планирам да започнем докторске студије и да мало проучим медицину. Али прије тога - одмор", открио је дјечак своје постдипломске планове.

Лорен је рођен у Белгији, али живи у Холандији. Средњу школу завршио је за једну годину, а трогодишње студије, уколико све буде ишло по плану, завршиће за само девет мјесеци.

"Сви професори су одушевљени што Лорена имају за студента, а за све нас то је јединствена ситуација јер је он најмлађи студент којег смо икада имали", објаснио је Сјоерд Хулсхоф са Универзитета у Ајндховену.

Када није на факултету, открива, Лорен шета пса, игра видео-игре и објављује фотографије на Инстаграму.

Инспирисан српским проналазачем Николом Теслом, дјечак планира да истражи поље вјештачких органа и могућност развоја читавог вјештачког тела у својој лабораторији.

"Моји баба и дјед пате од срчаних проблема", објашњава такву одлуку деветогодишњак.

Понуде са универзитета из свих крајева планете пљуште. Запад САД тренутно предњачи међу дестинацијама, а родитељи покушавају да помогну Лорену да донесе одлуку.

Дјечаков отац, Александар Симонс, не усуђује се да нагађа шта све будућност може да донесе Лорену – све претпоставке распрсле су се као балони од сапунице.

"Нема журбе. Он се сада игра са образовањем. Забавља се као на игралишту и ми немамо ништа против тога", закључио је поносни отац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана