И у 19. вијеку се „секстовало“, само мало теже

ГС
Foto: РТС

Пракса „секстинга“ – слања експлицитних фотографија и порука – постала је распрострањенија тек посљедњих деценија, понајвише због појаве паметних телефона.

Само један „шкљоц“ камере је данас довољан. Вјеровали или не, „секстинг“ је био могућ и много раније, а америчку сликарку из 19. вијека Сару Гудриџ многи сматрају творцем првог „секста“.

Имајући у виду период у ком је живјела, слика њених нагих груди била је нешто изузетно неуобичајено (чак и скандалозно), посебно што је Сара Гудриџ насликала сопствене груди у вријеме када су већину актова сликали мушкарци.

Слика је минијатурни акварел насликан на слоновачи и у првом плану су њене груди око којих се налази бијела тканина ради љепшег естетског утиска, али и да на неки начин сав фокус усмјери на њих.

Груди на слици могле да би да припадају било којој жени да нема једне специфичности – биљега на лијевој дојци.

Умјетност или „секстинг”? – Обоје

Најмлађа од шесторо дјеце, Гудриџова је била веома талентована и највећим дијелом самоука, а постала је веома истакнута умјетница и сликарка минијатура и портрета.

Због сиромаштва није могла да дође до папира на ком би сликала, па је своје прве радове правила на кори од дрвета. Послије тридесете године преселила се у градић Темплтон у Бостон код своје сестре Елајзе, где је почела и да добија формално образовање у сликарству.

Касније се специјализовала за сликање минијатура на слоновачи, а њени радови су излагани у Бостону и Вашингтону. Радила је портрете истакнутих личности и богатих клијената, попут политичара Данијела Вебстера и колеге сликара Гилберта Стјуарта.

Гудриџова је своју најпознатију слику направила када је имала 40 година. Beauty Revealed (Откривена лепота) је још једна минијатура – 6,7 цм са 8 цм. Мале димензије не чине је нимало мање шокантном за оно вријеме.

Сензуални аутопортрет груди насликала је за Данијела Вебстера, након смрти његове прве супруге.

Вебстер је био амерички дипломата и веома утицајна личност, као и њен блиски пријатељ и наводни љубавник.

Историчари умјетности шпекулишу да је сликарка намијенила портрет својих груди као начин удварања Вебстеру и позив за брак. План, међутим, није успио: Вебстер се оженио млађом и богатијом женом, преноси РТС.

Од „само за Вебстерове очи” до музеја Метрополитен

Послије Вебстерове смрти, Beauty Revealed остала је још дуго у приватној породичној колекцији заједно са још једним аутопортретом који му је Гудриџова послала. Његови потомци сматрали су да су Вебстер и Гудриџова били тајно вјерени.

Слику је 1981. године на аукцији „Кристија” купила њујоршка галерија „Александер”, али је исте године продала колекционарима Глорији и Ричарду Манеј.

Пар је уврстио слику у изложбу минијатура „Tokens of Affection: The Portrait Miniature in America” 1991. године у музеју Метрополитен, као и у Вашингтону и Чикагу.

Заједно са још неколико стотина уметничких дјела, слика је донирана „Мету” 2006. године у чијем се власништву и данас налази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана