И нерођене бебе у мајчиним стомацима „слажу фаце“ када пробају кељ

ГС
Foto: Fetal and neonatal research lab

Прва студија која је проучавала изразе лица фетуса на различите укусе показала је да нерођене бебе два пута чешће имају формирају гримасе на свом лицу када пробају кељ у односу на шаргарепу.

Уколико вам укус кеља не прија и тјера вас да „сложите фацу“ између гађења и плача, нисте једини. Истраживачи су примијетили да фетуси такође праве плачни изглед лица када осјете ово зелено поврће.

Док су претходна истраживања показала да се наши укус можда развија и пре рођења и да на њега може да утиче мајчина исхрана, нова студија покушала је да завири и директно посматра реакције нерођених беба на различите укусе.

„Досадашња истраживања су посматрала шта се дешава послије рођења и смислу које укусе новорођенчад преферирају, али видјети изразе лица фетуса када долазе у контакт са горким и другим укусима је нешто потпуно ново“, каже професорка Нађа Рајсланд са Универзитета Дурам.

У студији објављеној у часопису Psychological Science, научни тим је навео да су ароме од мајчине исхране присутне у плодовој води. Центри за укус могу да открију хемикалије које дају укус већ послије 14 недеља од зачећа, док молекуле мириса фетуси могу да осјете послије 24 недјеље.

Да би испитали да ли фетуси могу да разликују различите укусе, тим је ултразвуком снимао 70 трудница између 18 и 40 година старости, које су биле подијељене у двије групе.

Труднице у једној групи су узимале капсулу са кељом у праху 20 минута прије ултразвука, а оне у другој групи су добијале капсулу са шаргарепом у праху. Све труднице су у периоду трудноће имале сличну исхрану и унос поврћа.

Све жене у студији нису јеле ништа сат времена прије обављања ултразвука.

Тим научника је након прегледа обављао анализу сваког снимљеног кадра и посматрао изразе лица фетуса, укључујући и комбинације гримаса које су изгледале као плач или смијање.

Направљено је више од 180 ултразвучних снимака на 99 фетуса, који су скенирани у 32. и 36. недјељи трудноће.

Плачни изрази лица били су два пута чешћи када су мајке конзумирале капсуле са кељом у поређењу са фетусима чије су мајке узимале капсуле са шаргарепом или нису уопште узимале капсуле.

У случају капсула са укусом шаргарепе, лица нерођених беба су често добијала израз осмјехивања, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана