Херцеговина прича руски: Гимназијалке из Гацка показале класу у Санкт Петербургу

Милош Васиљевић
Херцеговина прича руски: Гимназијалке из Гацка показале класу у Санкт Петербургу

Да је руски језик и даље популаран код нас, потврђују резултати које су постигле ученице гатачке Гимназије “Перо Слијепчевић”, освојивши прво и друго мјесто на олимпијади из тог предмета у Санкт Петербургу на којој је учествовало око 5.000 такмичара из 132 земље свијета.

Првопласирана у категорији до 17 година била је ученица другог разреда Јана Антељ, а друго мјесто освојиле су ученице трећег разреда гимназије  Јелена Тепавчевић, те сестре Сара и Јана Додер.

Према подацима које је објавио сајт “Рускиј мир”, ове године, у обје категорије учествовало је око пет хиљада учесника из цијелог свијета.

Јана Антељ прича за “Глас Српске” да је први сусрет са руским језиком био у шестом разреду и одмах га је га завољела.  Додаје да је корона утицала на њихов ниво знања, али наставница из основне школе Драгана Гргур се потрудила да не остане ускраћена за потребно знање, што је био добар темељ за наставак школовања.

- У средњој школи професорица Мирјана Слијепчевић је наставила истим темпом и моје познавање руског језика сваким даном је боље. Кроз додатне часове и уз помоћ инструкција прешли смо доста градива. Сама конкуренција, више од 5000 учесника, довољно говори о озбиљности, а бити “најбољи међу најбољим” велика је ствар. Тек сад постајем свјесна величине успјеха - рекла је Антељ.

Наглашава да награда коју је освојила показује да се сваки рад и труд исплати.

- Ово је доказ моје љубави према руском језику. Драго ми је што сам, заједно са другарицама, промовисала наше Гацко на овако лијеп начин. Посебно је задовољство што смо од толико такмичара из цијелог свијета баш нас четири заузеле овако високе позиције. Велику захвалност дугујемо и професорици Мирјани Слијепчевић - рекла је Јана Антељ.

Финално такмичење одржано је 14. новембра ове године. Ученици су радили задатке у вези са разумијевањем прочитаног текста, али и текста ког су слушали. Питања су била усмјерена на провјеру разумијевања смисла, сижеа и детаља прочитаних и послушаних текстова.

Сестре Сара и Јана Додер не крију љубав ка руском, а иза ове награде крије се прво љубав ка руском језику, али и ред, рад и залагање да у сваком сегменту напредују.

- Ова олимпијада представља искуство које ми пуно значи и усрећује ме. Спремиле смо се за такмичење уз помоћ проф. Мирјане Слијепчевић током додатне наставе. За ове резултате свакако је “крива” велика воља и љубав коју гајим према руском језику. Од бенефита поводом другог мјеста истичем могућност бесплатног полагања “ТРКИ” испита из жељеног нивоа – рекла је Јана Додер за наш лист. 

И њена сестра Сара не крије да је презадовољна резултатом.

- Драго ми је што сам међу 5000 учесника из 132 земље свијета у најбољем свјетлу представила своју школу. Волим руски језик и мислим да је то пресудно за учење истог. Кроз музику и кинематографију стичем додатно знање. Поред дипломе и вриједног ваучера заинтересовао ме је позив за студирање на Санктпетербуршком универзитету, о чему ћу да размислим – рекла је Јана Додер додавши да велику захвалност дугује професорици Слијепчевић без које се овај успјех не би десио.

Као награду за одличне резултате ученице ће добити ваучер за бесплатно полагање испита из руског језика за ниво који желе, са могућношћу да ваучер искористе до краја 2023. године.

За сјајне резултате ђака из Гацка заслужна је професорица Мирјана Слијепчевић.

- Што се тиче припреме, то су дјеца која воле руски језик, а припремају се стално на часовима редовне и додатне наставе, али и самостално. Има један број ученика који воле овај предмет, као и руску књижевност и културу. Дјевојке имају могућност да напредују, да полажу ниво језика који желе до краја идуће године. Уколико се одлуче, имају предност за упис на њиховом факултету. Могућности су велике, а свакако је знање језика нешто што ће им сигурно користити у животу - рекла је Слијепчевићева.

Подсјећа професорица Слијепчевић да су и раније ученици из њихове школе правили запажене резултате.

- Прије појаве пандемије вируса корона, ученици су такође учествовали, радили су онлајн тест за пролаз у финале. Тако смо и раније имали три ученика која су учествовала на такмичењу - рекла је Слијепчевићева.

Шта изабрати

Јана Антељ каже да још није сигурна шта ће уписати након средње школе. Можда то буде и руски језик, али тренутно има више афинитета према природним наукама.

- С обзиром на то да сам тек други разред средње школе, још је рано за неке озбиљније одлуке и даћу себи времена да одлучим, јер будуће занимање није једноставно изабрати - каже Јана која је и у основној школи била ђак генерације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана