Харвардски универзитет најбогатији на свијету

ГС
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК - Харвардски универзитет, већ најбогатији на свијету, саопштио је да је у фискалној години која је завршена у јуну остварио добит од 34 посто и тако повећао своје богатство на 53,2 милијарде долара, пренели су амерички медији.

Универзитет је повећање добити, које су његови званичници оценили као изванредан, остварио улагањима у приватни и јавни сектор.

Главни менаџер за инвестиције и извршни директор Харвард Менаџмент Компани (ХМЦ), Н. П. Нарвекар, рекао је да би овогодишња добит била доста већа да је Универзитет инвестирао у ризичније послове.

Он је, међутим, напоменуо да такав резултат није могуће остваривати сваке године.

Нарвекар је у годишњем финансијском извештају Универзитета навео да је Харвард последњих година ризиковао много мање од других факултета.

"Другим речима, с обзиром на кретања на тржишту у прошлој години, значајно већи ниво ризика драматично би повећао зараду ХМЦ-а", рекао је Нарвекар.

Тако је, на примјер, МИТ (Масачусетс Инститјут оф Технолоџи) у овој фискалној години остварио добит од 56 одсто, повећавши своје богатство на 27,4 милијарде долара, а Браун Универзитет са 52 посто добити на 6,9 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана