Гугл мапс почиње да усмјерава возила на еколошке руте

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Гуглова апликација Мапс почеће, у оквиру борбе против климатских промјена, да усмјерава возаче дуж рута за које се процјењује да стварају најниже емисије угеника на основу саобраћаја, косина и других фактора, саопштила је та компанија.

У саопштењу се наводи да ће та функција бити покренута током ове године у Сједињеним Америчким Државама, а затим и у другим земљама, у оквиру опредјељења компаније да својим услугама помогне у борби против климатских промјена.

“За отприлике половину рута смо у могућности да пронађемо еколошки прихватљивију опцију с минималним или никаквим временским трошковима”, рекао је директор производње Расел Дикер, преноси Ројтерс.

Гугл наводи да релативне процјене емисија доноси испитивањем различитих типова возила и путева, ослањајући се на податке америчке Националне лабораторија за обновљиву енергију (НЛОЕ).

Подаци о путу долазе из аутомобила са Street Viewom, као и из ваздуха и сателитских снимака.

Водитељ НЛОЕ-ове групе за мобилност Џеф Гондер, рекао је да је са лабораторијом, која је развила алат познат као FastE за процјену потрошње енергије возила, постигао договор овог мјесеца како би од Гугла добио средства и проучио тачност својих процјена.

Гугл мапс ће од јуна почети да упућује возаче да путују кроз зоне с ниским емисијама, у којима су нека возила забрањена у Њемачкој, Француској, Холандији, Шпанији и Великој Британији.

У наредним мјесецима корисници апликације Мапс моћи ће да упоређују превоз аутомобилом, бициклом, јавним превозом и другим видовима превоза на једном мјесту, уместо да само бирају између различитих путева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана