Гњатовић: Антитијела зависе од вакцине, имунитет годину дана

Танјуг
Foto: Н1

БЕОГРАД- Марија Гњатовић из Института за примјену нуклеарне енергије каже да ће вриједности антитијела након примања обе дозе вакцине против Ковида-19 зависити од саме вакцине и имунолошког одговора појединаца и истиче да су добијени добри резултати за све вакцинисане, како Фајзером, тако и Спутњиком В и кинеском вакцином.

Гњатовић је за РТС рекла да се очекује се да ће имунитет послије примања вакцине трајати годину дана, као и да се претпоставља да ће имунитет послије добијања кинеске вакцине Синофарм трајати најдуже.

Како је објаснила, кинеска вакцина је по концепту мало другачија и антитијела се стварају нешто касније. Након друге дозе, објашњава она, почиње интензивније стварање антитијела, када је Синофармова вакцина у питању. Према њеним ријечима, тај спорији имунолошки одговор има предност – а то је безбједност вакцине, и очекује се да одговор траје дуже.

Како наводи, свака лабораторија има своје референтне вриједности, а што се тиче ИНАП-овог теста вриједност је преко 50 до 100 јединица.

- Очекујемо, с обзиром да су то нивои који се стварају и код тешке клиницке слике а за њу смо показали да антитела након такве болести трају месецима, па ево и годину дана, да ће имунитет трајати минимум 6 месеци, а надамо се и много дуже - рекла је Гњатовић.

Каже и да је вакцина "Астразенеке" по концепту слична "Спутњику" и напомиње да је то врло квалитетна вакцина и безбједна са мало пријављених нежељених дејстава: кратке нелагоде на мјесту убода, кратке грознице, у трајању од пола дана, дан. Како наводи,у питању је векторска вакцина, информација о синтези С протеина спакована је у врсту безопасног вируса.

Гњатовић каже да ће бити врло сличан одговор и нежељена дејства као код "Спутњика".

- Астразенекина вакцина је регистрована у ЕУ крајем јануара, и код нас се прихвата та регистрација, ако не данас, ових дана почиње вакцинација. Оне које нису регистроване у ЕУ морају се додатно проверавати, као Спутњик и Синофарм - наводи Гњатовић.

Одговарајући на питање колико може да се развуче период између двије дозе ако неко има алергијску реакцију, каже да се онда друга доза и не апликује. Како наводи, ако се развије клиничка слика и обољевање између двије дозе, чека се да пацијент оздрави и буде у добром стању да прими другу дозу.

- Што се тиче Астразенекине вакцине, она је спечифична и код ње се препоручује већи размак између две дозе, између 4 и 12 недеља, код нас ће бити примењен принцип 12 недеља између две дозе колико сам чула, успећемо да вакцинишемо велики број људи са том туром вакцине - рекла је она.

Она је додала да тестирање на антитијела може да се обави послије прве дозе вакцине, али да је препорука да се грађани тестирају двије недјеље након друге дозе или касније. Како је објаснила, тада се ствара пун имунитет и могу се очекивати високе вриједности антитела, које ће се можда и након тога још повећавати.

Саветује грађанима да се не опуштају док се не докаже да вакцинисане особе не могу бити преносиоци вируса.

Што се тиче оних који су прележали вирус, Гњатовић подвлачи да сваки ниво антитијела значи неку заштиту и да што их има више претпоставља се да ће боље штитити, али напомиње да то није правило.

- Док год се одржавају вредности на том нивоу и уколико не опадају значајно, није препорука да журе са вакцином, ако вредности нагло падају па са 50 јединица дођете на 30 у року од два месеца, препорука је да такве особе приме вакцину - закључила је Гњатовић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана