"Fuchs 6x6" - њемачка ратоборна лисица

Горан Ајдер
"Fuchs 6x6" - њемачка ратоборна лисица

Нијемци константно показују своју посвећеност враћању мрачној историји, у којој су правили невјероватне ствари, а то се односило највише на градњу и производњу оружја.

Њемачко оружје било је моћно и престижно. Довољно је рећи да су први имали суперподморнице у току Другог свјетског рата. Оно је највећи успјех имало током Другог свјетског рата, једноставно је било толико моћно да су остале земље, тј. савезничке снаге, имале велики проблем да одговоре на њемачко моћно оружје, аутомате, тенкове, авионе, бродове, подморнице и слично.

Технолошки Нијемци су тежили за нечим што би било макар корак испред свих, што су и успјели.

Толико су напредовали да су за вријеме Другог свјетског рата изградили неке војне пројекте који су и дан-данас мистериозни, као нпр. летећи тањир или НЛО - непознати летећи објекат, а многи њемачки научници након завршетка Другог свјетског рата прешли су на страну савезника, као што је то био случај са њемачким физичаром, који је, може се рећи, био најзаслужнији за одлазак Американаца на Мјесец.

Највише су стручњаци прелазили код Американаца, док су Совјети узимали и проучавали њемачко оружје. Њемачка у модерном послијератном времену покушава да врати стару славу производње моћног оружја и, иако се то толико не примјећује у јавности, добрим дијелом успијева.

Довољно је рећи да Њемачка увелико разговара са Американцима о гашењу америчких база у Њемачкој, које су изграђене послије Другог свјетског рата. То довољно говори како је ипак за кратко вријеме из пепела и под контролом савезничких земаља Њемачка успјела да врати своју самосталност.

Од осамдесетих година до данас производња квалитетног оружја код Нијемаца све је боља и квалитетнија. Ту се могу сврстати тенк "леопард", борбени авион "торнадо" и "еврофајтер", "BVP Boxer", наравно ту је и тако рећи лакше оружје, у смислу аутоматског оружја, пиштоља, итд. Неко је направљено у кооперација са другим земљама, али највећу улогу имала је Њемачка.

Тако је било и са "Fuchs" борбеним возилом пјешадије. Осамдесетих година Министарство одбране Њемачке упућује иницијативу за покретање израде потпуно новог борбеног возила пјешадије, које ће бити спремно за све задатке и нове улоге.

Након што је одобрена Нијемци праве борбено возило пјешадије под називом "Fuchs", које ће у будућности бити вишенамјенско оклопно возило. На почетку градње Нијемци су осмислили цијелу породицу ових оклопњака у конфигурацији 8x8, 6x6 и 4x4, који би били намијењени свему - од извиђања, транспорта војника па све до борбене варијанте.

Прво серијско возило "Fuchs" Њемачкој је испоручено 1979. године. Оно је могло да служи за транспорт војника, доставу оружја на фронту, за електронско ратовање, као извиђачка и најјача борбена варијанта. До сад су израђене око 32 варијанте овог моћног оклопњака. Поред њемачке војске, која посједује више од 1.000 комада ових возила, највише возила "Fuchs" посједује америчка војска под називом "M 93 Fox".

Након Сједињених Америчких Држава ту се налазе Велика Британија, Саудијска Арабија, Холандија, Венецуела, УАЕ, итд. Колико је квалитетно и поуздано борбено возило пјешадије "Fuchs" говори и његова употреба широм свијета.

Тако је било и на просторима бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије током рата деведесетих година. Борбена возила "Fuchs" била су у служби мировних мисија КФОР-а, у Авганистану, као и током рата у Заливу.

Возило је опремљено за најтеже задатке и изазове - посједује амфибијску, као и НБХЗ нуклеарно-биолошко-хемијску заштиту. Посједује два четворокрака пропелера смјештена на задњем дијелу, који омогућавају возилу брзину у води до 10,5 км/ч. На њемачком возилу задња модернизација урађена је 2001. године. Нијемци су модернизацију назвали "Fuchs 2", док су Американци планирали модернизацију 2007. године.

Модернизовани "Fuchs" је намијењен за транспорт војника, извиђање, електронско ратовање, командно мјесто и борбу, а покретљивост му је изузетна. "Fuchs" покреће дизел мотор ОМ 402А са 320 КС, који омогућује овом возилу максималну брзину од 105 км/ч, домета до 800 км, најновији мотор има 428 КС.

Оклоп на "Fuchs" возилу је од заварених челичних плоча, које штите посаду од крхотина пројектила и дијелова пјешадијског оружја мањег калибра. На предњем дијелу уграђено је непробојно велико стакло, што је необично за оваква возила, има и додатну заштиту у виду челичне плоче преко непробојног стакла.

"Fuchs КРК" има бољу заштиту од претходних верзија оклопа, с предње стране има заштиту од калибра 12,7 мм, на њега се може уградити и пасивни оклоп МЕXАС, чим БВП постаје отпоран на ватру тешког митраљеза калибра 14,5 мм, шпанела и минобацачких пројектила који би експлодирали у близини возила, као и од противвтенковских мина тежине до седам кг.

Техничке карактеристике: посада четири члана, дужина 7,33 м, ширина 2,98 м, висина 2,37 м, тежина 18,3 тоне, наоружање: могућност топ калибра 20 мм, три митраљеза МГ3 и противтенковски вођени пројектили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана