Фрескосликар Васић: Ми смо као мали насљедници пребогате Византије

Танјуг
Фрескосликар Васић: Ми смо као мали насљедници пребогате Византије

ПИРОТ - Пироћанац Бојан Васић више од 15 година бави се врло успјешно фрескосликарством и иконописом, осликао је велики број светиња, посебно у Малом Јерусалиму, како се међу вјерницима, због великог броја хаџија и светиња, назива пиротски крај.

Васић је најпоноснији на свој недавни рад - панагију коју је осликао за патријарха Порфирија.

Васић каже да свој посао не би мењао ни за шта на свијету, посебно због чињенице да се родио у Србији, земљи којој и много веће државе, како каже, могу само да завиде на средњовјековном фрескосликарству, “таквом као да је божјих руку дело”.

“Ми смо као неки мали наследници пребогате Византије. Мени је фасцинантно да су се у том тренутку, најбољи мајстори овога посла, богонадахнути Духом светим, стварали баш у нашој Србији. То је нешто што ме чини благодарним богу што сам се родио у тој земљи. Не знам шта би ме узбудило и покренуло више неголи, не само Сопоћани, не само Милешева, не само Бели анђео, већ и све то што се дешавало, због чега морамо да будемо поносан народ и на чему могу само да нам завиде и много већи народи”, каже Васић за Тањуг.

Његов први посао био је осликавање иконостаса у пиротском селу Пољска Ржана.

“Тада сам се бавио занатством, зидао сам чесму и осликао сам фреску на чесми. Иконостас за ту цркву ми је био први посао, после сам радио иконостас за Манастир Светог Илије у Рсовцима на Старој планини. После је то некако кренуло”, присећа се Бојан.

Он је посебно поносан на свој недавни рад - панагију за патријарха Порфирија.

“Са једне стране је лик Пресвете Богородице, са друге лик Светог Порфирија, по коме је он добио име. За свој имендан, кога је недавно прославио, патријарх је носио баш ту панагију и то ми је огромна част и радост”, наводи Васић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана