Фитнес-инструкторка Лидија Љубичић: Вјежбајте три пута седмично и убрзо ће бити резултатa

Лидија Љубичић
Фитнес-инструкторка Лидија Љубичић: Вјежбајте три пута седмично и убрзо ће бити резултатa

Масне наслаге на бутинама и опуштени мишићи ноћна су мора многих жена. Уколико желите да обликујете бутине и задњицу, а немате времена за одлазак у теретану, готово исти ефекат можете постићи код куће уз редовно вјежбање и наравно правилну исхрану.

Савјетује и у овом броју "Гласовог" додатка професорка физичког васпитања и спорта и фитнес-инструкторка Лидија Љубичић и напомиње да се вјежбе изводе на струњачи и да вам нису потребни  додатно никакви реквизити.

- Овај пут вам доносимо 10-минутни тренинг за затезање задњице и ногу. Погледајте вјежбе, радите их три пута седмично и  убрзо ћете примијетити резултате - истиче Лидија.

Ове вјежбе обликовања фокусиране су на мишиће доњег дијела тијела и помоћи ће вам да учврстите и обликујете мишиће доњег дијела тијела.

- Идеално је вјежбати мишиће задњице а истовремено јачати и мишиће доњег дијела леђа и стомака. Ако имате проблеме са целулитом на ногама и задњици, треба да додате и ручне масаже есенцијалним уљима која извлаче вишак воде и нагомилане наслаге у међућелијском  простору поткожног сала, уз детоксикацију биљним чајевима. Покушајте да што више избаците превише сланог и слатког из јеловника. Оно што је најважније у борби против целулита је да уносите довољне количине воде - казала је Лидија.

 Правилна исхрана подразумијева унос разноврсних намирница, али исто тако је важно и вријеме када се оне уносе. Ове намирнице утичу на ниво енергије, ниво шећера у крви па и на расположење. 

 

• Најбоље вријеме за унос угљених хидрата је ујутру. Они обезбјеђују довољно енергије током дана и велика је вјероватноћа да ћете их током својих дневних активности потрошити.

• Током дана оброци треба да буду базирани на протеинима и здравим мастима, као и на влакнима и витаминима.

• Вече је најбоље вријеме за протеине, који ће вратити енергију мишићима који су се трошили током дана.


 
- Не треба занемарити ни адекватну комбинацију намирница. Тако рецимо просте угљене хидрате не треба комбиновати са мастима, а храну богату скробом са додатним простим шећерима јер је таква комбинација добра само за формирање масних наслага. Уз оброк богат протеинима, не треба да иде још протеина – бољи избор је нека салата - додаје Лидија.

 Неправилна комбинација састојака, како каже она, може да изазове тромост, поспаност, осјећај надутости, правилна исхрана омогућава дужи осећај ситости, разноврсност храњивих састојака и више енергије. 

- Многа истраживања су показала да се гојазност може довести у везу и са слабијим имуним системом. Такође, храна богата мастима смањује отпорност организма на вирусе и бактерије. Храна богата протеинима утиче на изградњу свих ћелија у организму, па тако и имуних ћелија. Разноврсни витамини и минерали подстичу рад нашег организма, а њих тијело добија кроз здраву исхрану, највише кроз воће и поврће. Њихови вишак или мањак могу имати лоше посљедице по здравље. Зато треба направити баланс - закључила је Лидија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана