Фингираним несрећама до лаке зараде

Небојша Томашевић
Фингираним несрећама до лаке зараде

Људска похлепа и глад за новцем немају граница, а посљедњих година учестала је и пракса да се преко “фингираних саобраћајних несрећа” на лак начин долази до брзе зараде.

Поједини људи у том послу видјели су брз и прилично једноставан начин да дођу до неких пара које им не припадају.

Полиција Републике Српске лани је открила да су преваранти на основу “лажних судара” осигуравајућа друштва олакшали за око 173.218 марака.

Према полицијским извјештајима преваранти најчешће варају полицију и осигуравајуће куће тако што на путу “наштимају” да се десила саобраћајна несрећа у којој је углавном оштећен скупоцјени аутомобил.

- Довезу на друм неки скупљи аутомобил који је на неком другом мјесту скршен и поставе га на лице мјеста. Затим се неко од превараната својим аутом закуца или га наслони на то возило па зову полицију и праве се да се не могу договорити и траже записник. Када патрола стигне кажу: “Видите, то је нови аутомобил, који кошта 50 000 евра, а ударило га је неко јефтино возило”. Све они то направе да личи као да се заиста несрећа десила - кажу у полицији.

Поменуте лажне несрећа дешавају се углавном ноћу на забаченим мјестима гдје врло тешко може доћи и саобраћајна полиција, која би прецизно скицирала мјесто догађаја.

Да нешто није у реду полиција и осигуравајуће куће открију тек када се у извјештајима о несрећама учестало појављују иста имена и презимена људи у вези са наплатом штете. Тек тада притиснути доказима преваранти одају своје нечасне радње.

У Министарству унутрашњих послова РС рекли су да су у току 2020. године открили 11 случајева фингирања саобраћајних несрећа ради наплате осигурања.

- Надлежним тужилаштвима поднесено је осам извјештаја о почињеном кривичном дјелу и пријављено 20 особа због 13 кривичних дјела - каже службеник за односе с јавношћу МУП-а РС Даница Гњатовић.

Појашњава да се осумњичени терете за девет осигураничких превара те по једно фалсификовање исправе, фалсификовање или уништавање службене исправе, договор за извршење кривичног дјела и давање лажног исказа.

Напоменула је да је од 11 случајева лажних саобраћајних несрећа пет евидентирано лани, а остале у протеклим годинама. Међутим, све поменуте преваре у вези са наплатом осигурања откривене су 2020. године.

- У току 2021. године откривена су два случаја фингирања саобраћајних несрећа ради наплате осигурања. У једном је осумњичен и полицијски службеник запослен у Полицијској управи Градишка. Случај је евидентиран лани на подручју Градишке, а надлежном тужилаштву је 2021. године поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу злоупотреба службеног положаја или овлашћења и превара у осигурању - каже Гњатовићева.

Наглашава да су због фингираних саобраћајних несрећа ове године надлежним тужилаштвима поднесена два извјештаја против осам лица. Према тим извјештајима материјална штета причињена осигуравајућем друштву је око 10.040 КМ.

Колико су људи смиони и какве договоре кроје да би дошли до пара говори и случај из Градишке, гдје су виновници преваре отац и син, њихова два познаника и полицајац. Овај случај је откривен крајем марта, а фингираном несрећама тражена је одштета од 10.040 КМ.

Према полицијском извјештају Ненад В. и његов син Мишел В. те Милош П. и Александар Д. договорили су се са познаником полицајцем да фингирају несрећу када он буде у смјени да би се сви заједно домогли новца.

Они су у мјесто Душаново довезли “голф” и БМЊ те да би несрећа изгледала увјерљиво “голфом” су се закуцали у БМЊ, који су затим гурали у канал. Полицајац је након увиђаја “средио” документацију па је четворка од осигуравајућег друштва из Бијељине наплатила одштету.

Овакве и сличне наштимане несреће полиција најчешће открије због рупа у причама учесника које се углавном не слажу међусобно и са затеченим стањем на терену. Тако је у августу лани откривен покушај фингирања несреће у Јаворанима на подручју Кнежева, када су Срђан С. и Тихомир. М из Бањалуке позвали полицију да направи увиђај, јер су се сударили возилима. Срђан С. је возио “ауди”, а Тихомир М. управљао “ланчом”. Двојац је на улици поставио возила једно уз друго, а када је патрола стигла, увидјели су да је скоро па немогуће да се тако сударе. Након дужег испитивања и указивања на нелогичности двојац је притиснут доказима и искуством полицајца признао да се ради о фингирању. Испричали су им да су то урадили да би се домогли одштете од осигурања.

Одштета

Према подацима Агенције за осигурање Републике Српске током прошле године исплаћен је укупно 79,1 милион марака одштете за све врсте осигурања.

Од тог броја 36,8 милиона марака односи се на исплату одштетних захтјева за обавезно осигурање од ауто-одговорности.

- Током 2019. године исплаћено је 37,9 милиона марака на име одштете за обавезно осигурање од ауто-одговорности, а те године укупно је поднесено 31.408 одштетних захтјева за све врсте осигурања и по њима исплаћен укупно 74,1 милион марака - кажу у Агенцији за осигурање РС и додају да не располажу подацима о фингираној штети и преварама у осигурању.

Међутим, на основу свјетске статистике претпоставља се да је око десет одсто од свих саобраћајних несрећа на неки начин повезано са преварама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана