Фејсбук захваљујући рекламама од милионске постала милијардерска компанија

ГС
Фејсбук захваљујући рекламама од милионске постала милијардерска компанија

Сваким даном све више и више корпорација одустаје од рекламирања путем друштвене мреже Фејсбук.

Но, колико иначе, захваљујући рекламама, Фејсбук инкасира, открива ЦНН.

Почетком седмице се проширила ионако предуга листа компанија које бојкотују Фејсбук, због говора мржње. Кока-Коли, Леви'су, Хонди и другима у понедјељак су се, између осталих, придружили Адидас, Форд, те ХП.

Фејсбук је 2019. године од прихода од реклама зарадио чак 69, 7 милијарди долара. Занимљиво је да наведена баснословна зарада најчешће не долази од великих компанија попут Старбакса или Кока-Коле. Чак напротив, мање познате компаније више пуне касу ове гигантске друштвене мреже.

“Фејсбук има огроман број оглашивача, њих око 8 милиона, а велику већину чине ‘мали бизниси’”, истакла је шефица одјела Шерил Сандберг.

У поређењу с горе наведеним цифрама, Фејсбук је у само десет година постигао огроман раст, те је са 761 милиона долара зарађених 2009. године, порастао на споменутих скоро 70 милијарди долара. Те године Фејсбук је, на мјесечној основи, користило око 350 милиона особа, док деценију послије рекламе оглашивача доспијевају до 2,6 милијарди корисника на Фејсбук у и милијарду корисника на Инстаграму.

Подсјетимо, оснивач Фејсбука Марк Закерберг је најавио да ће се забранити објављивање садржаја у којем се тврди да су људи због своје расне, етничке, националне, вјерске, сексуалне, родне припадности пријетња по друге.

 Покретачи кампање против говора мржње су оптужили Фејсбук да не чини довољно да онемогући говор мржње и објављивање дезинформација.

(Klix)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана