Ево од чега најбоље живе продавачи робе на црном тржишту

klix.ba
Ево од чега најбоље живе продавачи робе на црном тржишту

Црно тржиште сматра се другом најбогатијом економијом на свијету након Сједињених Америчких Држава с процјеном веćом од 10 билиона долара. Интересантно, дијаманти и драго камење налазе се тек на дну листе. Црно тржиште укључује све, од илегалног оружја, дроге и ауторских дјела до егзотичних животиња и дијелова људског тијела. Црно тржиште посебно цвјета на мјестима с високо организираним криминалом и сиромашним земљама с ниским стопама раста и пореза. Споменут ћемо најскупље и најзанимљивије производе:

Људи

Трговина људима један је од најуноснијих облика организираног криминала који се сваке године процјењује на око 32 милијарде долара према подацима Уреда УН-а за дрогу и криминал. Проститутке и дјеца чешćе се продају на црном тржишту. Сваке године око 2,4 милијуна људи је отето, заробљено и превезено у различите земље стварајуćи големе профите за трговце људима.

Дијелови људског тијела

Дијелови људског тијела који се најчешćе продају су крв, кости, коса, сперма, бубрези и неколико других органа. Хиљаде даватеља органа жељни су продати своје дијелове тијела у замјену за готов новац посебно у сиромашним земљама и земљама у развоју. Процјењује се да се цијелих 10% трансплантација органа бави овим незаконито стеченим путем.

Егзотичне животиње и њихови дијелови тијела

Црно тржиште тргује живим дивљим животињама, птицама и гмазовима, од којих је веćина ријетка за велике количине новца. Дијелови тијела попут рогова носорога, кљова слонова, шалова од антилопине длаке и тигрових костију продају се на црном тржишту људима који су заинтересирани за љековите елементе ових дијелова. Животињски дијелови такођер се користе у изради накита, одјеćе и сувенира које су фаворити елитним обитељима. Ловци и кријумчари желе да одређене врсте изумру, како би тржишне вриједности њихових производа могле још брже порасти.

Оружје и гадгети

Илегално тржиште тргује пушкама, бомбама, сувременим шпијунским направама па чак и нуклеарним оружјем које одржава криминалне банде широм свијета. Кријумчарење оружја отворило је тржиште куповине без посредника. Према недавном истраживању, људи у неким земљама могу приступити оружју и високотехнолошким уређајима путем интернета и доставити их до својих купаца. Куповина егзотичних и ријетких оружја такођер је уобичајена пракса међу елитом.

Лијекови без рецепта

Потражња за нерегулираним лијековима врло је велика међу наркоманима јер су они јефтинији од других дрога. Лијекови на рецепт доступни су у љекарнама и диспанзерима успркос строгим прописима за те лијекове. Хиљаде рација на овим продајним мјестима изврши се сваке године, што повеćава потражњу лијекова на рецепт на црном тржишту. Према истраживањима, више од пет милиона људи злоупотребљава таблете против болова само у САД-у. Према подацима Медицинског инспектората: хидрокодон, оксикодон и неколико других лијекова против болова на рецепт су међу најчешćе злоупотребљеним лијековима с више од четири хиљаде смртних случајева годишње.

Дрога

Илегална трговина дрогама такођер цвјета на црном тржишту веć дуже вријеме. Најчешćе су продаване дроге на црном тржишту марихуана, кокаин, хероин и халуциногене гљиве које су уједно и најскупље. Свјетски извјештај о дрогама процијенио је да глобална трговина тим лијековима вриједи скоро 1 % свјетског БДП-а. Статистика показује да је веćина насилних злочина широм свијета изравно повезано с дрогом.

Сирова нафта

Илегална трговина сировом нафтом заузимала је највеćи дио црног тржишта. Нафтне ресурсе и нафтоводе саботирали су тајкуни црног тржишта који затим продају нафту у бачвама на црном тржишту. Црно тржиште испоручује више од 130 милијарди долара сирове нафте.

Пиратски софтвер

Нелегалне дистрибуције скупог софтвера, програма, филмова, музике и других облика материјала с ауторским правима представљају велики извор прихода на црном тржишту. Студија коју је провела организација Бусинесс Софтњаре Аллианце наводи да је пиратски софтвер уклонио 2,4 милиона радних мјеста и створио господарске активности у вриједности веćој од 400 милијарди долара широм свијета.

Дијаманти и злато

Црно тржиште дијаманата и злата годишње производи голему економију вриједну милијарду долара. Крвави дијаманти и злато често се ваде у ратним зонама користеćи принудни рад и продају се на међународном тржишту ради финанцирања побуне или ратних активности. Више од 20% укупне производње продаје се на међународном црном тржишту. Земље које најчешће судјелују у таквим активностима су Ангола, Обала Бјелокости, Либерија, Сиерра Леоне, Република Конго, Колумбија и Перу.

Копије козметике и одјеће

Црно тржиште лажне козметике и одјеćе цвјета и тргује копијама познатих трендова и брендова. Продавачи лажних производа често копирају заштитни знак робне марке и користе га за приказивање властитога лажног производа. Они продају своје лажњаке по много нижим цијенама привлачеćи велики број купаца. Употреба ове козметике може резултирати озбиљним медицинским стањима, алергијским реакцијама, оштеćењима ткива и инфекцијама јер не постоје апсолутно никаква правила о њиховој производњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана