ЕУ у 2050. године на нултом степену загађења

Танјуг
Foto: Википедија/илустрација

БРИСЕЛ - Европска комисија усвојила је данас Акциони план „Ка нултом загађењу ваздуха, воде и тла" којим се за 2050. годину поставља циљ смањења загађења на нивое који више нису штетни по људско здравље и природне екосистеме.

Да би усмерио ЕУ ка циљу здраве планете за здраве људе до 2050. године, Акциони план поставља кључне циљеве за 2030. годину као што су побољшање квалитета ваздуха како би се самањио број пријевремених смрти усљед загађења ваздуха за 55%, побољшање квалитета воде смањењем отпада, пластичног отпада на мору за 50% и микропластике испуштене у животну средину за 30%.

Предвиђа се и побољшање квалитета тла смањењем губитака хранљивих састојака и употребе хемијских пестицида за 50%, смањење екосистема ЕУ гдје загађење ваздуха угрожава биодиверзитет за 25%, смањење броја људи хронично узнемирених транспортном буком за 30% и смањење засталог комуналног отпад за 50 процената.

План предвиђа усклађивање стандарда квалитета ваздуха са најновијим препорукама Светске здравствене организације, преглед стандарда за квалитет воде, укључујући реке и мора ЕУ, смањење загађења тла и поспешивање обнове.

Такође, предвиђено је преиспитивање већине закона ЕУ о отпаду ради прилагођавања принципима "чисте економије", неговање нултог загађења из производње и потрошње, преглед зелених перформанси регија ЕУ за промоцију нула загађења у свим регионима, као и ограничавање ЕУ извоза производа и отпада који имају штетне токсичне утицаје у треће земље.

У Европској комисији закључују да усвојени Акциони план помаже спровођењу у дјело амбицију ЕУ када је ријеч о животној средни без токсичних производа, али и да иде упоредо са циљевима ЕУ за климатску неутралност, здравље, биодиверзитет и ефикасност ресурса и надовезује се на иницијативе у области енергетике, индустрије, мобилности, хране, економије и пољопривреде.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана