Ел Чапо иде у “Алкатраз Стјеновитих планина” који је гори од смрти

Агенције
Ел Чапо иде у “Алкатраз Стјеновитих планина” који је гори од смрти

Њујорк - Једног од најозлоглашенијих нарко-босова Хоакина Гузмана (62), познатог по надимку Ел Чапо, којем је јуче у Њујорку требало да буде изречена пресуда, сасвим сигурно очекује најригорознији амерички затвор “АДЏ Флоренс” у Колораду.

Гузман, бивши вођа нарко-картела “Синалоа”, у фебруару је проглашен кривим за кривична дјела почињена током периода од четврт вијека, укључујући шверц стотина тона кокаина, хероина, метамфетамина и марихуане у САД, а рочиште је више-мање формалност.

Оптужбе, које укључују и прање новца, као и криминална дјела повезана са оружјем, такве су тежине да подразумијевају казну доживотног затвора. Каријеру је започео радећи на пољима, али сада ће, како се чини, остатак живота провести у затвору познатом као “Алкатраз Стјеновитих планина”. Један од бивших управника затвора рекао је да је служење казне у том затвору много горе од смрти.

Прошле седмице су тужиоци од америчког савезног судије Брајана Когана затражили да Ел Чапу дода и симболичних додатних 30 година затвора због употребе ватреног оружја, описујући га као крвожедног и окрутног.

Такође траже да преда 12,7 милијарди америчких долара, што је, како тврде, врло скромна процјена прихода које је његов картел зарадио од продаје наркотика у САД. За сада америчке власти нису успјеле ништа да врате.

Током тромјесечног суђења поротници су чули доказе о његовим злочинима, свједоци су описивали како је Ел Чапо премлаћивао, убијао и живе закопавао оне који су му се нашли на путу.

Његов правни тим је фокусиран на улагање жалбе на пресуду. Један од адвоката Маријел Колон је рекла да је оптимистична у питању шанси за улагање жалбе.

- Ако жалба не буде успјешна, онда ће то бити посљедњи пут да јавност види Ел Чапа. Могуће је да ће то бити и посљедњи пут да види супругу - рекла је Колонова. Његов тим такође притишће власти да му буду унапријеђени услови живота у притвору, наводећи да од када је дошао у САД, прије више од двије године, није имао приступ свјежем ваздуху или природном свјетлу и да мора спавати са упаљеним свјетлом. Ел Чапо се сматра најмоћнијим краљем наркотика од колумбијског нарко-боса Пабла Ескобара, а “Синалоу” је водио заједно са Исмаелом Замбадом од 1989. до 2014. године.

Пресуда Ел Чапу није била изречена до закључења овог броја.

Цимери

Са Ел Чапом у затвору биће и бриљантни математичар и финансијски анархиста Тед Качински, затим домаћи терориста Тери Николс, који је 1995. дигао у ваздух канцеларијски комплекс савезних служби у центру Оклахома Ситија, при чему је погинуло 168 људи. Ту је и Ричард Рид, британски терориста и сљедбеник “Ал-Каиде”, познат као “бомбаш са ципелама”.

У овом затвору је и Џохар Царнајев, исламски терориста који је 2013. извео нападе на учеснике “Бостонског маратона”. Он у том затвору ишчекује извршење смртне казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана