Две Српкиње на “првој линији фронта” у шпанској болници

Тањуг
Две Српкиње на “првој линији фронта” у шпанској болници

МАДРИД – Универзитетска болница “Грегорио Марањон” у Мадриду од почетка кризе изазване пандемијом Ковида 19 била је највише на удару у Шпанији, а међу здравственим радницима који су у првим редовима борбе против вируса су и две Српкиње - Кристина Диез Саенз и Сандра Херсол Фернандез.

Од почетка епидемије у тој земљи, обе су радиле без дана одмора, Сандра је и даље на “првој линији фронта”, са најтежим пацијентима, а Кристина, која је шефица медицинских сестара корона интезивне, сада је у изолацији, јер је потврђено да је и сама заражена вирусом.

За сваког медицинара је најтужније када схвати да његов пацијент губи живот, рекле су Сандра и Кристина за франкфуртске “Вијести”.

Кристина прича су били припремљени за све процедуре када је на интезивну његу стигао први оболели, али када су почели да стижу нови пацијенти, услиједила је комплетна промјена начина рада - од отворене интезивне његе, гдје су биле могуће посјете, то је постала јединица са ограниченим кретањем, онда је то постала “корона интезивна нега”, а онда - ни ти капацитети више нису били довољни.

“Гледајући медицинско особље у заштитној опреми, у скафандерима, у празним чекаоницама и ходницима, таква слика заиста може да се пореди са неким сциенце-фицтион филмом, али и то показује значај и величину ове пандемије”, каже Кристина.

Сандра наводи да је тренутна ситуација у болници нешто лакша у односу на прве дане.

Кажу, ипак, да у тешким данима борбе за сваки живот има и лијепих тренутака које ће памтити цио живот, попут тренутка када су првог пацијента скинули са респиратора.

“Одмах смо организовали видео-позив са његовом породицом како би га видели после неколико критичних дана. Нико од нас није знао да ли ће се овај пацијент на крају извући, али било је добро видети да смо добили макар једну битку у овом рату”, рекла је Сандра.

“Победићемо”, поручиле су Кристина и Сандра.

Иначе, пандемија вируса корона однела је у Шпанији више од 16.000 живота, што је чини трећом најтеже погођеном земљом у свијету, а дневно у тој земљи умре више од 600 људи услед посљедица те болести.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана