Ђаци кроз видео игру учили о Марку Краљевићу

Тањуг
Ђаци кроз видео игру учили о Марку Краљевићу

БЕОГРАД - Наставница Олгица Спасојевић из Основне школе “Петар Лековић” из Пожеге добитница је прве награде на конкурсу “Магија је у рукама наставника”, а као награду добила је студијско путовање у Финску и Естонију.

Спасојевић је награду добила за осмишљену видео игру о Марку Краљевићу у оквиру онлајн наставе.

Пјесме о Марку Краљевићу обрађене су кроз игру и пројектну наставу.

“Сви који радимо са децом морамо понекад бити прави мађионичари. Често из тих својих шешира извлачимо нове и занимљивије начине како да их анимирамо, да створимо што занимљивије окружења да они лакше уче. Неки од нас то раде уз помоћ дигиталних технологија, некима је довољна само креда и табла”, рекла је Спасојевић.

На конкурс “Магија је у рукама наставника” пријављено је 700 радова из 269 основних и 114 средњих школа.

Конкурс су организовали НАЛЕД и организација за развој каријере и омладинског предузетништва “Цоннецтинг” у сарадњи са Министарством просвете, заводом за унапређење образовања и васпитања, Републичким секретаријатом за јавне политике и РТС у оквиру пројекта јавно-приватног дијалога који подржава Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Највише гласова публике на конкурсу имао је наставник Јовица Плавшић из Десете гимназије “Михајло Пупин”, за пројекат Волим ХемиЈутјуб.

Он је посредством Јутјуб канала успио да ђацима приближи хемију, да је заволе.

“Хемија је занимљив предмет због експеримената и примене у свакодневном животу. Успевамо кроз огледе да приближимо деци. Онда од лаких ствари кренемо и дођемо до тежих. Битно је само повећати им мотивацију”, рекао је Плавшић за Тањуг.

Он је навео да се током епидемије вируса корона показало да настава на даљину може успјешно да обави и да би у редовним околностима требало увести по недељу дана онлајн наставе током школске године када се ученици уморе.

“То је идеално и у сезони група када смо имали продужетак распуста за недељу дана. У тој недељи може да се организује онлајн настава те касније часови не морају да се надокнађују”, навео је Плавшић.

Министар просвјете Младен Шарчевић рекао је да је образовни систем током вируса корона и организовањем наставе на даљину показао да је “жилав”.

“За недељу дана снимили смо наставу на даљину за ниже и више разреде основне школе. Организовали смо и наставу на даљину за гимназије, за дуално образовање, затим на језицима мањина”, навео је Шарчевић

Директор мисије УСАИД у Србији Мике де ла Роса навео је да наставници којих се радо сјећамо током одрастања су они који су били креативни, изазивали ђаке да мисле другачије и својом главом, а да су такви наставници који су данас добили награде

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је да је један од најважнијих циљева овог конкурса афирмације улоге и компетенција наставника као носећих стубова у развоју нашег друштва.

“Конкурс је део нашег напора да подржимо и истакнемо оне који примењују иновативан приступ настави како би помогли ученицима да кроз практичне задатке примењују стечена знања”, навела је Јовановић.

Током ванредног стања основци и средњешколци могли су да прате наставу на даљину путем канала РТС2 и РТС3 интернет сајта РТС-а, путем интернет платформе “РТС Планета” и бесплатне апликације “РТС Моја школа”.

На конкурсу “Магија је у рукама наставника “ награде је добило 12 наставника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана