Дио моста из филма ''Битка на Неретви'' иде у продају као старо жељезо

ГС
Дио моста из филма ''Битка на Неретви'' иде у продају као старо жељезо

ЈАБЛАНИЦА - Управни одбор Музеја "Битка за рањенике на Неретви" Јабланица расписао је конкурс о продаји секундарне сировине - дијелова челичне конструкције моста у власништву Музеја.

Дијелови челичне конструкције моста третирани као секундарна сировина, односно отпадно жељезо високе класе, различити масивни челични профили, извађени су из ријеке Неретве, а процијењене количине је 67.840 килограма.

Азра Ђелмо, директорица Музеја "Битка за рањенике на Неретви", казала је за Акта.ба да је ријеч о хоризонталној десној решеткастој конструкцији која је од 1991. године била у ријеци Неретви и сада је извађена.

''Продаја овог дијела конструкције спаде у завршну фазу припремних радова, након чега се креће са постављањем нове конструкције, која се израђује'', казала је Ђелмо.

Када је ријеч о реконструкцији цијелог моста, Азра Ђелмо је казала да су при крају припремни радови те да се тренутно завршава пјескарење постојеће конструкцији, али се ради и на изради нове конструкције, која ће се монтирати на постојећу.

Почетна продајна цијена секундарне сировине - дијелова челичне конструкције моста означене у члану ИИ огласа, с утоваром и транспортом од стране купца до одлагалишта уз вагање, износи 23.744 КМ, а утврђена је вјештачењем судског вјештака стројарске струке, јавља Слободна Босна.

Подсјетимо, Општина Јабланица, као инвеститор пројекта, започела је почетком године реконструкцију порушеног моста на Неретви на овом локалитету.

Извођач радова је подузеће "ХП Инвестинг" из Мостара, који је почео с извођењем припремних радова.

Раније потписаним уговором предвиђена је набавка и уградња челичних профила за конструкцију пјешачке стазе, пјескарење и бојење, набавка и уградња дрвених елемента за конструкцију пјешачке стазе према пројекту од четинара ИИ класе, с двослојним премазом, набавка и уградња букових импрегираних дрвених прагова, израда челичне ограде на постојећем решеткастом мосту, као и други радови везани за исто, преносе Независне Новине.

Финанцијер пројекта је ЈП "Електропривреда БиХ", инвеститор је Општина Јабланица, а извођач радова компанија "ХП Инвестинг" из Мостара.

Вриједност цјелокупног пројекта је 1.200.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана