Дида РБ у борбу на Мањачи стиже без пораза VIDEO

Милош Васиљевић
Foto: Велибор Трипић

Како се ближи “Кочићев збор”, тако тренери са својим биковима “бодачима” врше посљедње припреме за кориду, а највише пажње овдашње јавности привукао је Дида РБ власника Раде Божића из Стричића.

Он је Диду платио више од 15.000 евра, а свакодневним тренингом и одмором уз музику желе да настави побједнички низ у седам борби без пораза, на манифестацији која је на програму од 26. до 28. августа.

Власник бика Раде Божић каже за “Глас Српске” да су припреме у пуном јеку и да Диди РБ не може фалити ништа, а за њега ће бити и птичјег млијека ако треба.

- Тренинзи иду по плану, храни се редовно сијеном и житарицама, нема ништа од хемије. Има редовно оброке, ујутру, око подне и увече. Тежак је, према нашим процјенама, између 970 - 980 килограма - казао је Божић.

Према његовим ријечима, љубав према крају, обичајима и надметањима нема цијену, што је било кључно при одлуци да уложи новац у овог бика, за којег не жали ни марку.

- Ово је традиција нашег краја, самим тим да је 57 година од обиљежавања “Кочићевог збора”. Они су били главна запрега у сваком домаћинству и били су за орање, вучу и онај који је био најјачи значило је заправо и да је најбољи домаћин, ко је боље одржао свог љубимца. Та традиција је култура нашег краја и дио је нашег идентитета - рекао је Божић.

Поручује и да му се на овај начин остварила жеља од малих ногу да са буде активни учесник кориде у свом крају.

- Још као дијете имао сам жељу да учествујем на “Кочићевом збору”. Неки људи већ сада фаворизују мог бика да ће побиједити, али то се не зна. Боксери се спремају годинама, па не буде њихов дан, тако је и код бикова - казао је Божић.

Према његовим ријечима, Дида посједује све што један бик треба да има. Естетски је дотјеран, има своју грађу, понос, а карактер је најважнији јер је миран као јагње.

- Утегнут је, спреман, сваки дан константно има тренинг од осам до девет километара хода, убрзаног хода и трчања. Има идеалне услове за припрему, бреговито је, није равница, нема узбрдице. Што је до нас, ми ћемо урадити. Даће Бог добре среће и да тога дана буде расположен. Бик се не плаши ни људи, учествовао је већ у коридама. Пуштамо му музику, али и борбе - рекао је Божић и додао да обожава звук хармонике.

Дида РБ неће само учествовати на овој кориди, али све очи су упрте у “Кочићев збор”.

- Ово је за мене прво учешће и свакако посебно. Зато сам и издвојио позамашан новац од Сеје Хусике из Какња, који га сада припрема. Бик нас је спријатељио и побратимио, велики смо пријатељи, а ово нас је додатно зближило. Сви живимо за тај дан и радимо све да бик изађе максимално спреман - каже Божић.

Поручује Божић да све што човјек воли, мора о томе да води рачуна и максимално се посвети томе.

- Мене ово испуњава, потребна је љубав према своме крају, традицији и Кочићу. Из те љубави родила се идеја да набавим бика. Сви љубитељи тога спорта чуде се да сам издвојио 15.000 евра и више са свим трошковима и да га пуштам у “разбадање”. То значи да има три борбе у два дана. Друго су уговорене борбе - истакао је Божић.

Божић наглашава да је овај бик већ подигао рејтинг “Кочићевог збора”. Посљедња корида у Какњу га је прославила.

- На овај збор, ако буде све како треба, доћи ће више од 10.000 нових људи који никада нису били ту, а око двије хиљаде из Какња и тог краја због Диде РБ, јер су навикли на бика који нема пораз. То је страст и љубав према биковима бодачима. Посљедња његова борба трајала је 15 минута, све зависи од противника, а надамо се да ће “Кочићев збор” дати додатни печат - рекао је Божић.

Његов доскорашњи власник, а сада тренер Сеад Хусика из Какња припрема свог љубимца старог шест година за кориду у Стричићима.

- Спремамо се за кориду на “Кочићевом збору”, надамо се побједи, иде све како треба. Здрав је и из дана у дан све јачи. Идемо свако јутро до арене, што је најбољи тренинг. Једе све што је квалитетно. Гајим бикове 20 година, до сада нема пораза, а надамо се да ће свој квалитет потврдити и крајем мјесеца - казао је Хусика.

Више од борбе

Сваке године је јака конкуренција на “Кочићевом збору”, каже Божић, наводећи да ће и ове године бити тако.

- Биће 15 тешкаша који се пободу. На крају се два бака боре за ову престижну титулу. У 40 сати Дида ће, ако све буде у реду, имати три борбе. Купио сам квалитетног бика, уложио сам пуно новаца, али не жалим. Ово је за нас и више од борбе - рекао је Божић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана