Девета планета готово сигурно постоји и вјероватно је слична Земљи

ГС
Девета планета готово сигурно постоји и вјероватно је слична Земљи

Астрономи су увјерени да се још једна планета, вероватно слична нашој, крије веома далеко од нас, на ивици Сунчевог система.

Након што су астрономи 2006. године одузели Плутону статус планете и претворили га у патуљасту планету, наш Сунчев систем званично има само осам планета. Астрономи су уверени да готово сигурно постоји девета, „права“ планета „тамо напољу“, коју називају „Планетом девет“ или „Планета X“.

Разлог зашто тако мисле лежи у чињеници да Сунчев систем какав познајемо заправо нема смисла без ње, пише астрономски портал Инверсе.

Када су посматрали Кајперов појас, област у којој се налазе углавном астероиди и патуљасте планете, изван орбите најудаљеније планете Нептуна, открили су да на кретање објеката у њему нешто утиче.

На све објекте у универзуму, звезде, галаксије, планете, а на крају и на нас, утиче једна од основних сила у природи, гравитација. Кроз ову силу, која се јавља у присуству масе, сви смо на неки начин повезани једни са другима, јер кроз њу осеćамо утицај свих других објеката у окружењу, чак и веома удаљених. Због утицаја гравитације, ми стојимо чврсто на земљи, планете круже око својих матичних звезда, а галаксије око њихових центара.

Када су астрономи користили компјутер за моделирање гравитационих сила потребних да се објекти у Кајперовом појасу померају као што је примеćено, открили су да би за то била потребна планета најмање десет пута веćа од Земље.

Научници Патрик Софија Ликавка са Универзитета Киндаи и Такаши Ито из Националне астрономске опсерваторије Јапана тако су утврдили да је најбоље објашњење за кретање објеката у Кајперовом појасу које су приметили била невиђена, још неоткривена планета веćа од Земље која кружи око Сунца, на удаљености од 250 до 500 пута веćој од удаљености Земље од Сунца. Објавили су свој рад у Тхе Астропхисицал Јоурнал.

Други астрономи су дошли до сличних откриćа. Погледајте како у видеу испод.

Проблем: Планету ћемо тешко уочити

Проблем је у томе што је ова планета, ако постоји, толико мала и толико удаљена од Сунца да су шансе да је заиста видимо изузетно мале. Светлост са Сунца, која би се рефлектовала од ње, била би толико слаба да би је било тешко видети чак и са најбољим телескопима које имамо. Осим тога, такође је неопходно пронаćи најпогодније време за посматрање – ведру ноć без Месеца – и праву локацију.

Можда се питате како је то могуће, ако можемо да посматрамо планете око звезда које су хиљадама пута удаљеније од нас.

Када посматрају ове звезде и планете, астрономи не користе исте телескопе као када истражују регион близу Земље или наш соларни систем.

Али астрономи неће тек тако одустати. Већ у наредној деценији биćе изграђени нови, бољи телескопи, који ће омогућити боље испитивање неба, пише часопис Сциенце Алерт. И тако ćе астрономи добити још више могуćности да докажу (или оповргну) постојање „Планете X“.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана