Датуна жели да откупи Лењиново балзамовано тијело

Г.С.
Датуна жели да откупи Лењиново балзамовано тијело

ЊУЈОРК- Познати амерички умјетник Дејвид Датуна планира да у Вашинтону сазида реплику руског маузолеја са Црвеног трга и да у том објекту смјести балзамовано тијело вође револуције из 1917. године Владимира Иљича Лењина.

Он је спреман да откупи Лењина од Руске Федерације и у ту сврху нуди, за почетак, своту од милион долара.

Датуна потребу подизања таквог умјетничког објекта у главном граду САД објашњава промјенама у земљи, "чији су се грађани уморили од политике агресивног капитализма, док је у друштву сазрела потреба за кретањем у правцу социјалних трансформација".

Уколико је мало милион долара, њујоршки умјетник најављује да ће сакупити "више од милијарду долара", а преноси "Руска ријеч".

"Америка се креће у правцу комунизма и социјалистичких идеја", сматра он.

Датуна самтра да "није тешко изградити још један маузолеј, али замијенити Лењина није могуће", па зато предлаже да купи његово балзамовано тијело.

Дејвид Датуна је, према подацима "Бизинис инсајдера, један од најпродаванијих и најскупљих умјетника у свијету.

Овај представник америчке савремене умјетности и колекционар постао је свјетски познат након што је његова слика с портретима предсједника Руске Федерације Владимира Путина, у оригиналној умјетничкој интерпретацији, под називом "Свевидећи В", продата по цијени од 400.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана