Дарко Марчета, индустријски дизајнер: Од "ладе" нацртане фломастером до моћног "деспота"

Милијана Латиновић
Дарко Марчета, индустријски дизајнер: Од "ладе" нацртане фломастером до моћног "деспота"

Највећа жеља сваког дизајнера је да његове идеје угледају свјетлост дана, а дјечачки сан Дарка Марчете који је са двије године на парчету папира црвеним фломастером нацртао популарну "ладу" и већ тада показао да оно што оком види вјешто може да пренесе оловком на папир, остварио се када је у његовој глави заискрила мисао о моћном борбеном возилу "деспот".

Љубав према четвороточкашима која се родила у раном дјетињству, прича Марчета за "Глас Српске", из дана у дан је расла.

- То је постала моја опсесија. Школске свеске биле су ми пуне цртежа аутомобила које сам виђао на улици. Први цртеж нацртао сам са две године, чувену "ладу". Нисам ни знао да га је отац сачувао и неколико година касније, када сам одрастао извадио је цртеж из новчаника. Нажалост, немам га више. Најстарији је цртеж "опел кадета" из 1996. године који је урамљен - испричао је тридесетседмогодишњи дизајнер из Зрењанина, чији коријени сежу до Републике Српске.

Иако су аутомобили били његова страст од малих ногу, судбина га је на кратко одвела на другу страну. Као велики љубитељ фудбала са 18 година постао је голман "Будућности" из банатског Двора.

Марчета је најбољи примјер да ум креативаца никада не мирује. Тако је овај младић 2000. године дошао на идеју да би породична фирма његовог оца могла да се бави израдом спортске опреме.

- Отац је још 1991. године купио прве шиваће машине и почео да се бави текстилом. Шили смо све и свашта, од крпа за суђе до зимских јакни. Решени да створимо нешто своје основали смо бренд "Булл" који и дан-данас производи спортску опрему за разне спортове. Назив "Булл" долази са разлогом, место и порекло мојих бабе и деде, Змијање и кориде бикова које се редовно одржавају - испричао је Марчета и додао да је цртајући тренерке и дресове истренирао руку, а цртеже довео до савршенства.

Упоредо с тим дизајнирао је аутомобиле, јер четвороточкаши су његов сан и љубав, непресушан извор инспирације. Урођени таленат, љубав према звијездама и космосу и вјера у оно што ради водили су га све ове године и омогућили да досања своје снове.

- Годинама сам дизајнирао аутомобиле највише "ауди". Мотивисало ме то што су на почетку сви личили један на други, и а3, а4, а5, а6, сви су имали исти предњи део. Почео сам то да мењам и креирам неку своју визију за будућност. Након три године мукотрпног рада и безброј цртежа успио сам да одем у колевку "аудија" у немачком Инголштаду и представим своје радове. Било је то незаборавно искуство - испричао је Марчета.

Када је као дванаестогодишњи дјечак први пут гледао популарну емисију посвећену аутомобилизму "САТ" чији је творац био покојни Мирко Алвировић, није ни слутио да ће годинама касније досегнути звијезде. Свјестан својих могућности, талентом и огромном жељом крчио је властити пут на којем му је породица увијек била велика подршка.

Алвировић је у њему препознао ту искру која исијава и жељу за успјехом и 2016. године послао га у Милано на семинар о ауто-дизајну на коме је учествовало 16 врхунских шефова дизајна из највећих свјетских компанија.

- У овом послу узор ми је Валтер Мариа де Силва, Италијан бразилског порекла који је радио "алфа ромео 156". Био је то његов први пројекат који је изнедрио са 42 године. Он је најбољи пример да није лако остварити своје снове. Осим њега, могу рећи да ми је узор и Ђуђето Ђуђаро дизајнер који је створио "голфа 1". Имао сам ту част да их упознам у Милану, слушам њихова искуства и савете. Схватио сам да је бити добар и присебан човек, са "ногама на земљи" пречица до савршених идеја  - истакао је Марчета, који се овим послом бави тек седам година. 

Ни слутио није да ће га његов таленат довести у намјенску индустрију и да ће бивши фудбалер из зрењанинског Клека постати творац првог оклопног возила Републике Српске, моћног "деспота" који је настао у предузећу Технички ремонт Братунац (ТРБ). 

- Моје прво возило на точковима, па још борбени "деспот". Поносим се тиме и од првог дана када сам добио задатак од власника ТРБ Славенка Ристића почео сам да живим тај пројекат. Више од 1.000 цртежа требало је да дођем до оног једног савршеног. А до савршенства дизајнер не може сам. Било је потребно много сати рада са инжењерима и целим тимом. Сваки њихов захтев, свака нова потешкоћа за мене су били још већи изазов. Пред сваким новим изазовом постајао сам маштовитији и када видим "деспота" знам да смо успели као тим - рекао је Марчета и додао да је у току снимање видео-рекламе за ово возило.  Осим овог металног "деспота", Марчета има и сина који се зове Деспот.  Марчета је испричао да је осим цртежа стварао и 3Д моделе "деспота" како би што прецизније дочарао своје идеје. За ово предузеће из Српске тренутно дизајнира штанд за једна велики сајам.

Иако помало тајновит, Марчета за "Глас Српске" открива да за његовим радним столом тренутно настају цртежи његове визије "голфа" јубиларне серије десет.

ИНСПИРАЦИЈА

Након што је постао отац двојице дјечака, све слободно вријеме, испричао је Дарко Марчета, проводи играјући се с њима.

- Моји синови су ме инспирисали да креирам неколико иновативних играчака за едукацију деце. Своју креативност користим и кроз игру смишљам иновације. Жеља ми је да једног дана имамо играчку возила "деспот". Одавно сам смислио ту причу и чак дизајнирао кутију за њу - открио је Марчета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана