Данас немогуће замислити јаку војску без “антонова-124”

Горан Ајдер
Данас немогуће замислити јаку војску без “антонова-124”

Совјетско-руски војно-транспортни авион “антонов-124”, НАТО назива “кондор”, направљен је, прије свега, за превоз тешких борбених машина као што су: тенкови, хеликоптери, дијелови борбених авиона, нпр. мотор авиона, као и опреме за војску. “Антонов-124” су производиле двије фабрике - “Авиастар-СП” и “Авиатион плант АВИАНТ”.

 Много се очекивало од овог авиона, а он је много више дао. У данашњем модерном времену немогуће је замислити модерну, функционалну и јаку војску без авиона као што је “антонов-124”.

Да би велике земље војно учествовале и интервенисале на било који начин у неком зараћеном дијелу свијета, морају имати авион за овакве намјене, јер немогуће је замислити брз и ефикасан одговор војске без ангажовања оваквог типа авиона, поготово када је ријеч о теренима, односно државама, гдје војска није на свом терену, него је на страном тлу, што се често може видјети када је у питању ратни конфликт било гдје у свијету.

Обично су то земље произвођачи ових великих авиона, суперсиле као Русија или Сједињене Америчке Државе. Његову ефикасност и потребу не треба много ни спомињати. “Антонов-124” у врло кратком року може избацити ваздушним путем мању војску на страно зараћено тло и тако успјешно извршити војну интервенцију, небитно о каквом задатку је ријеч. Употребљава се широм свијета и веома је распрострањен.

Увијек се тражи још један више овакав авион и све је већа потреба за њима. Након војске, као највећег корисника овог авиона, веома је добро познат и у цивилном ваздухопловству, гдје је за њим још већа потражња. Ту је у улози великог пословно-трговинског авиона који транспортује разну робу, зависно од потражње.

Треба поменути и природне елементарне непогоде и катастрофе, гдје “антонов-124” има улогу помоћника у виду снабдијевања становништва потребним стварима, јер може да понесе помоћ  довољну за један мањи град. Једноставно речено, “антонов-124” је војно-транспортни авион који је на услузи у свим могућим ситуацијама, било када и било гдје у свијету. Када су у питању војна или цивилна интервенција, за њега нема задатка који не може успјешно да изврши. Што се тиче конструкције авиона “антонов-124” она је израђена од алуминијума, док су остали дијелови на авиону композитни. Стајни трап, који је и најјачи, има десет ногу са по двадесет точкова, са гумама које су ниског притиска и двије предње ноге са два точка. Врло добро рјешење је нађено када је у питању предњи дио.

Ту “антонов-124” има могућност да се спусти приликом транспорта, када је утовар или истовар терета, да би роба могла бити још лакше, брже, једноставније, ефикасније и јефтиније утоварана, јер се предњи дио авиона, нос, спусти да буде на земљи, тако да се терет гура по шинама које су уграђене и намјештене у авиону и могу се подешавати по потреби терета утовара или истовара, док је код неких авиона сличних “антонову-124” потребно да имају специјалне дизалице и мале кранове, да би утоварили или истоварили терет, што додатно отежава ионако тешку ситуацију у вези са утоваром и истоваром, временски и финансијски.

У таквим ситуацијама је опасно и компликовано уносити или износити одређен терет. Као прво и најважније је да особа која ради не буде повријеђена, друго да не буде оштећен авион, а треће да и садржај, односно роба, буде сачувана и неоштећена. Код авиона који немају техничке могућности као “антонов-124”, поред наведених недостатака и опасности, друга страна је финансијска, јер се мора ангажовати мала група радника и машина која би обавила задатак утовара или истовара, што такође, кошта. У таквим случајевима се види моћ технологије авиона као што је “антонов-124”. Војна верзија “Ан-124” може да понесе терет и до 150 тона. На горњем дијелу авиона може се смјестити до 88 особа.

Ради ограничене могућности стављања главног теретног простора под притисак 3,57 ПСИ, врло ријетко превози војнике и то су углавном падобранци. “Антонов-124” доста личи на амерички “локид Ц-5 галакси”, а може понијети 25 одсто више корисног терета од америчког Ц-5. Први израђени авиони “антонов-124” у почетку су били предвиђени само за војно коришћење с вијеком трајања од 7.500 часова лета и са могућношћу продужења раднога вијека. Ипак, многи су летјели чак преко 15.000 часова.

Овај врхунски војно-транспортни авион се показао као одличан и  успио да испуни најтеже задате задатке, па чак и да буде пуно бољи од тога. Врхунски служи Руском ратном ваздухопловству. Много је земаља заинтересовано за њега, а земље код којих је “антонов-124” у служби су: Уједињени Арапски Емирати, Украјина и Либија. “Ан-124”, уз садашњу ефикасну и успјешну службу још дуго ће служити, како војсци тако и цивилима, коме год да буде потребна било каква врста помоћи од овако горостасног, дивног и величанственог авиона.

Технички подаци

Дужина авиона 68,96 м, висина 20,7,8 м, размак крила 73,3 м, маса празног авиона 175.000 кг, максимална маса при полету 405.000 кг, максимална брзина 865 км/ч, плафон лета 12.000 м, максималан долет 5.400 км.

 

 

Горан Ајдер, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана