Да ли су судови у Републици Српској благонаклони према сексуалним предаторима: Ниске казне “награда” за уништене животе

Драгана Орловић, Небојша Томашевић
Да ли су судови у Републици Српској благонаклони према сексуалним предаторима: Ниске казне “награда” за уништене животе

За пљачке и крађе појединци добију и до осам година затвора, док добар дио педофила који су срушили дјетињства и оставили доживотне трауме неријетко прођу чак и са три пута мањим казнама.

Тако је један основни суд у Републици Српској недавно изрекао само годину и два мјесеца затвора за обљубу дјетета, док је за пљачку кладионице Марко О. из Бањалуке прије двије године послат иза решетака на осам година, јер је украо 13.000 марака.

Јавност и стручњаци већ одавно упозоравају да је казнена политика у Републици Српској доста неуједначена и да судови изричу прилично ниске казне за педофиле. Апелују и да би објављивање јавног регистра педофила био једини и прави начин борбе против ове пошасти, јер би морална осуда средине дјеловала оштрије него казне, посебно ако се узме у обзир да је у посљедњем периоду у порасту број случајева сексуалног узнемиравања и насиља над дјецом. На то већ годинама указује и директорица Фондације “Лара” из Бијељине Радмила Жигић, која сматра да је Кривични законик РС унапријеђен и да су му потребне додатне измјене, али прије свега потребна је боља примјена у судовима.

- Казнену политику у овој области недавно смо анализирали на узорку од 22 пресуде на нивоу Српске, ФБиХ и Брко дистрикта и општи утисак је да су казне изузетно ниске и ниже чак и од запријећеног законског минимума. Једноставно, минималне су - истакла је Жигићева за “Глас”.

Наглашава да Кривични законик РС за обљубу дјетета млађег од 15 година забрањује смањење и изрицање казни испод законског минимума.

- И поред тога, пронашли смо у пресуди из једног основног суда да је занемарен овај закон и да је споразумом о признању кривице изречена казна од само годину и два мјесеца затвора, што је поражавајуће - нагласила је Жигићева.

Недостатак стручњака

Да је казнена политика у овој области преблага, слаже се и психијатар Олег Грубач, али још већи је проблем, како каже, пријављивање педофила. Често се, како истиче, дешава да прођу године, па чак и деценије, док појединци одлуче да пријаве ова кривична дјела.

- Дјеца која су жртве или њихови родитељи не желе одмах да пријаве ова кривична дјела, углавном из страха или срамоте. С друге стране, када и дође до те пријаве, проблем настаје због недостатка правих стручњака, који ће обавити интервјуе, односно пажљиво прићи и разговарати са дјететом - објашњава за “Глас” Грубач.

Дјеца која су била жртве сексуалног насиља веома често имају трајне посљедице и потребне су им дугогодишње терапије.

- Дјеца мањег узраста донекле то и добро поднесу. Међутим, увијек остају одређене посљедице. Наравно, кључну улогу у свему игра чињеница да ли се силовање десило једном или су жртве мјесецима, нажалост, чак и годинама, као и да ли је починилац био неко близак, што је дјеци додатна траума - објашњава Грубач и додаје да након тога дјеца, али и одрасли обично пате од анксиозности, мањка самопоштовања, разних видова депресије, па чак и повећане суицидности.

Грубач додаје да судови у већини ових случајева доносе преблаге казне.

Изречене казне

У Врховном суду Републике Српске рекли су “Гласу Српске” да је у посљедње три године најстрожа казна за обљубу дјетета млађег од 15 година била 12 година и шест мјесеци. Истовремено није било, како кажу, изрицања дуготрајног затвора, а најмања правоснажно изречена казна била је пет година затвора.

- У једном предмету обљубе дјетета млађег од 15 година Окружни суд Бањалука изрекао је казну од 19 година робије, али та пресуда је укинута и враћена на поновно суђење - рекли су у Врховном суду РС, у којем је у посљедње три године укупно осуђено десет особа за кривична дјела обљуба дјетета млађег од 15 година.

Кривични законик РС за обљубу дјетета млађег од 15 година прописује казну од двије до 10 година. Оштрије кажњавање предвиђено је ако је дјело починио блиски сродник, отац, мајка или очух, маћеха, усвојилац, старалац, наставник, васпитач, љекар, вјерски службеник или друго лице којем је дијете повјерено ради учења, васпитања, чувања, старања или његе. За такве закон предвиђа затвор од пет до петнаест година. Веће казне од ових јавност може очекивати само за оне предаторе који су у својој болесној намјери повриједили дијете и употријебили силу, те ако је усљед дјела наступила трудноћа. У тим случајевима најмања казна је осам година, док је казна доживотног затвора као максимална предвиђена само ако је наступила смрт жртве.

Адвокат Александар Јокић сматра да су законски оквири казни за поменута кривична дјела довољно добро дефинисани, али да би судска пракса ипак могла бити строжа.

- Суд има могућност да изриче и мање и више казне, а све у зависности од предмета и доказа. Сматрам да би судска пракса могла бити строжа, али то ипак зависи од сваког случаја појединачно - навео је Јокић.

Омбудсман за дјецу РС Драгица Радовић каже за “Глас Српске” да систем мора послати јасну поруку како ће казнити починиоца и како ће заштитити дијете.

- Зато смо годинама и инсистирали на измјени Кривичног закона, што су надлежни препознали и прихваћене су готово све иницијативе - навела је Радовићева, која истиче да су посљедице на дијете жртву сексуалног насиља, нажалост, тешке и трајне.

Брзо на слободи

Ипак, да су и поред законских измјена и предвиђених казни многи педофили послије само неколико година проведених иза решетака на слободи, најбоље потврђују подаци из судова. Тако је јавност у посљедњих неколико мјесеци остала огорчена изреченим казнама у Окружном суду у Бањалуци. Крајем октобра Драган Л. (46) из Бањалуке осуђен је на само четири године и шест мјесеци затвора због обљубе четрнаестогодишње дјевојчице, као и због полне злоупотребе дјетета старијег од 15 година. У истом суду, такође у октобру ове године, за чак три године смањена је казна Мили В. из Котор Вароша, па је он добио двије године робије због покушаја обљубе дјевојчице у доби од 12 година, коју је пресрео на путу и тражио да с њим има сексуалне односе. У истом мјесецу судије бањалучког Окружног суда додијелиле су шест година затвора Н. П. из околине Бањалуке због обљубе четрнаестогодишње кћерке. Једна од ријетких виших казни у поменутом суду била је 17 година робије, на коју је након поновљеног поступка осуђен Драган Б. (24) из Лакташа због обљубе три сестре и задовољења полних страсти пред дјевојчицама. Он је у првостепеном поступку добио 19 година. Овај предатор је злостављао дјевојчице од марта 2019. до фебруара 2020. године у кући гдје су оне живјеле са мајком. Да ствар буде гора, он је био у емотивној вези са њиховом мајком. Када су у питању казне, може се слободно рећи да су “добро прошли” и Мехмед К. (21) и Милан Н. (23) из Прњавора, који су признали кривицу и осуђени на укупно четири и по године робије. Према подацима бијељинског Окружног суда, у посљедње три године донесена је само једна пресуда за обљубу дјетета млађег од 15 година, а којом су С. В. и К. Н. осуђени на укупно 20 година робије.

Без одговора

И поред чињенице да је бањалучки Окружни суд један од највећих и у коме је донесено највише изречених казни за обљубу дјетета млађег од 15 година, податке из те установе нисмо добили. Поручили су да не могу говорити о броју пресуда и изреченим казнама. Кажу да суд није у обавези да разврстава предмете у посебне групе, нити да води статистичке или било које евиденције по основама на које се наше питање односи. За разлику од њих, из Врховног суда РС, који одлучује о жалбама на пресуде из цијеле Српске, одговорено је на сва наша питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана