Да ли јаја крију тајну универзума?

rts
Да ли јаја крију тајну универзума?

Јаје узимамо здраво за готово, али ако се мало замислимо и завиримо кроз његову љуску од калцијум-карбоната, открићемо читав микрокосмос који се не разликује од целог свемира.

Већ хиљадама година јаје се налази у центру људске егзистенције. У многим религијама и предањима, почев од древних Египћана, преко Грка, Римљана, старих Инка, у причама о настанку света налази се јаје.

Прастановници јужне Калифорније, племе народа Кахула вјеровало је да је свијет настао из разбијеног јајета. Племена која су насељавала Омаху, Небраску и Ајову вјеровала су да је јаје пало у свјетски океан. Унутар њега су биле све мајке и сви очеви свега што ће бити рођено.

Тако каже предање, а шта каже наука?

Насин сателит Вилкинсон је 2006. године сакупио податке који указују на то да је и сам свемир у облику елипсоида, односно да је овалног јајастог облика. Научници ову тезу не могу нити да докажу, нити да оспоре, али остаје могућност да вјероватно живимо у једном јајету које се непрестано шири.

7 најинтересантнијих јаја на свијету  

Како се прави кинески специјалитет вјековно јаје, а чије јаје је тешко као неколико десетина кокошких јајета? Завиримо у приче о најзанимљивијим јајима широм свијета.

Јохан Кеплер је још 1609. године потврдио да се планете, укључујући и нашу, окрећу око Сунца не баш по правилној кружници, већ да имају елипсасту орбиту. Зато нам и Мјесец на ноћном небу некада изгледа већи, а некада мањи.

Постоји још једна сличност између Мјесеца и јајета. Мада изгледа као да је глатка, љуска јајета има најмање 17.000 сићушних кратера по себи. Осим тога, љуска је и полупропустљива и кроз њу пролазе ваздух и влага.

Јаје је структура која нема никакву спољашњу подршку, а ипак је довољно јако да заштити и развије живот у себи. Ако се на једну тачку изврши притисак, он ће се подједнако распоредити преко цијеле куполе. Зато је немогуће смрскати јаје у длану једне руке.

Људи су жељели да копирају овај савршени, аеродинамични, природни облик који нема ни почетак ни крај. Међутим, тек крајем 20. вијека архитекте су се осмијелиле да пројектују грађевине у облику јајета. Ипак, јаја су одувијек била инспирација умјетницима, од Далија до Фабержеа, али и у филмовима и у литератури.

Када су птице почеле да леже на јајима?  

 Фосили карлице раних птица показују да су тек птице у новије вријеме почеле да леже на јајима. Њихови преци били су претешки за тако нешто

Бијеланчевине јајета имају савршену комбинацију аминокиселина које учествују у изградњи људског ткива. Бољу комбинацију има само мајчино млијеко.

Јаја пржимо, поширамо, печемо, кувамо, а прољеће дочекујемо ускршњим шареним јајима. Изгледа да јаје у себи крије много већу тајну но што нам се на први поглед чини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана