Да ли ће карантин изазвати бејби-бум?

Агенције
Да ли ће карантин изазвати бејби-бум?

Уобичајени расплет догађаја. Девет мјесеци након што неко или нешто натјера људе да се повуку у своје домове и не излазе, стопа рођених нагло порасте.

Било да се ради о елементарној непогоди, рату или пандемији попут ове која тренутно тресе свијет, људи се у оваквим ситуацијама често окрећу оном природном.

Питање је хоће ли глобална пандемија коју је узроковао вирус COVID-19 имати исти ефект на становништво. Знаћемо то крајем године када би се могла родити хрпа Стријелаца зачета у вријеме када су им родитељи радили од куће.

Ово многима звучи врло изгледно, иако наравно нема никаквих статистичких података који би могли подржати ту теорију.

Један од оних који вјерује у овакав сценарио је и доктор Мајкл Цацковиц са Универзитета Охајо Стејт, специјализован за пренаталну медицину.

Према његовом мишљењу, постоји јако пуно материјала који показују да дужи присилни боравак у затвореном простору (стан, кућа) доводи до пораста стопе наталитета. Код научних извјештаја на ту тему, нажалост, статистика варира и није досљедна.

У интервјуу за портал Ромпер, Цацковиц је изјавио да постоји више фактора који би могли допринијети томе да више жена остаје у другом стању у оваквим тренуцима, а једним од главних сматра повећану сексуалну жељу која се развија код особа које се натјера да буду у изолацији.

Код COVID-19 вируса ситуација је ипак мало другачија. Засад се не ради о угрози која би парализирала већа подручја свијета и већина људи још увијек нормално функционише. Тако да и на ово питање није могуће дати једноставан одговор. Оно чему се с друге стране не треба чудити је ако крајем 2020. и почетком 2021. нагло порасте број новорођених беба. (24sata.hr)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана