ЦНН: Како је свијет "жртвовао" старе у пандемији корона вируса

Танјуг
ЦНН: Како је свијет "жртвовао" старе у пандемији корона вируса

ЛОНДОН - ЦНН данас пише о томе да је свијет генерално споро реаговаоп у заштити старих особа у пандемији корона вируса, те да је практично "жртвовао" старе фокусирајући се на заштиту болница.

Резултат је, констратује амерички сервис вијести, катастрофа у домовима за бригу о старима.

Прије три мјесеца, када је корона вирус почео да се шири земљама Европе, британска влада је наредила болницама да се припреме за прилив пацијената, али њен савијет неким од најугроженијих људи у земљи - становницима старачких домова - био је да је "мало вјероватно" да ће бити заражени.

Те смјернице ће остати на снази током наредне двије и по недјеље, када је број случајева корона вируса у Великој Британији "експлодирао", подсјећа ЦНН.

У вријеме када је тај савјет повучен, 13. марта и замијењен новим смијерницама потврђена су била већ 594 случаја и било је прекасно, констатује ЦНН.

До 1. маја, од укупно 33.365 потврђених смртних случајева у Енглеској и Велсу, најмање 12.526, или 38 одсто били су станари старачких домова, показује посљедња процена Канцеларије за националну статистику (ОНС).

Особље домова и стручњаци сматрају да барем дио кривице за највећи број смртних случајева у Европи сноси владина одлука да примат у заштити имају болнице а не установе за старе.

Други су окривили споро масовно тестирање, владину наводну жељу да се стекне "имунитет стада" (што она негира) и неуспјех у намјери да довољно брзо нареди затварање земље.

ЦНН, међутим, примјећује да Велика Британија није у овоме усамљена, јер су, како наводи, многе државе споро реаговале на пријетњу у установама за негу старих, а посљедице су биле погубне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана