„Челична бака“ скаче падобраном и вози кроз шуму

Срна
„Челична бака“ скаче падобраном и вози кроз шуму

МОСКВА- Деведесетдеветогодишња Рускиња Марија Денисовна Колтакова, ветеран Другог свјетског рата, бави се екстремним спортовима - скаче падобраном и воли брзу вожњу кроз шуму.

Некадашња ратна медицинска сестра себе назива „челичном баком“ због карактера који јој је у Другом свјетском рату помогао да издржи у најтежим окршајима, а данас јој помаже да одржи оптимизам и страст према животу.

Марија Колтакова има 99 година, али се не жали на здравствене проблеме и спремна је да проба екстремне облике забаве, на које се не одлучују ни млади.

Недавно се провозала по шумском терену у „багију“, а прије шест година
„освојила је небо изнад Крима“. Она је тада извела први скок падобраном са висине од 3.000 метара.

Када је имала 95 година, Колтакова је скочила падобраном са висине од 4.200 метара.

„Без отвореног падобрана летјели смо 40 секунди, а онда се отворио, док се мој сапутник за то вријеме два пута окренуо у зраку без падобрана“, каже Колтакова, а преноси „Руска ријеч“.

Марија Колтакова је током Другог свјетског рата била медицинска сестра и извукла је око 300 рањених бораца са линије ватре.

Она је на фронт отишла као добровољац - из Сибира на југ земље.

Први задатак у којем је учествовала у саставу пука било је ослобађање Вороњежа, док су у то вријеме Нијемци напредовали према Москви и Стаљинграду.

„Прешли смо ријеку Дон, кренули путем и наишли на до зуба наоружане фашисте, а ми смо имали једну пушку и 10 метака. Почела је борба прса у прса, четири дана су нас косили као класје, изгубили смо 35 до 40 одсто живе силе“, присјећа се бака Марија.

На крају су црвеноармејци побиједили у бици, а командант 60. армије Колтаковој је додијелио Медаљу за храброст.

Марија Колтакова тврди да нема тајне њене „вјечне младости“, већ да је ријеч о жељи да „захвали својим саборцима из пука за то што су свима подарили мирно небо над главом“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана