Бренд Смирноф вотка напушта Русију

Taнјуг
Бренд Смирноф вотка напушта Русију

ЛОНДОН - Британски произвођач алкохолних пића Диагео, произвођач вотке Смирноф, напушта Русију усљед притиска западних санкција према Москву због Украјине, саопштили су представници компаније.

„Донијели смо тешку одлуку о постепеном укидању комерцијалних активности у Русији“, рекао је представник компаније новинарима у уторак, пренијела је новинска агенција Интерфакс. Излазак из руског пословања трајаће шест мјесеци, а сви радници компаније у Русији биће обештећени, навео је он.

Диагео је један од највећих свјетских произвођача алкохолних пића, који посједује популарне брендове као што су Смирноф, Џони Вокер, Гинис, Бејлис...

Према подацима са веб сајта компаније, Диагео снабдијева пићем око 70.000 продавница и 19.000 ресторана и барова широм Русије. Диагео је престао да извози производе купцима у Русији у марту, убрзо након што је Москва покренула војну операцију у Украјини. Тада је компанија навела „стање глобалних ланаца снабдијевања“, које је криза у Украјини додатно погоршала, као разлог за обуставу извоза. Од марта, компанија је наводно продала све своје руске акције.

Диагео је кренуо с извозом на руско тржиште 2006. године, а 2020. је почео да флашира виски Белс и Вајт Хорс у дестилерији у Санкт Петербургу. Бренд Смирноф рођен је 1864. године, када је Пјотр Арсенијевич Смирнов покренуо у Москви дестилерију вотке.

После бекства из Русије, након револуције 1917. године, породица Смирнов је покушавала да успостави овај бренд у неколико земаља прије него што се настанила у САД и на крају продала компанију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана