Бранкица Даниловић о ХИИТ тренинзима: Најефикаснији за топљење масних наслага

Глас Српске
Бранкица Даниловић о ХИИТ тренинзима: Најефикаснији за топљење масних наслага

ХИИТ тренинзи састоје се од кратких али јаких интервала физичке активности праћени кратком паузом између њих. Трајање интервала може бити од 10 до 60 секунди. Овај вид тренинга је један од најефикаснијих за топљење масних наслага и за тонирање мишића. Колико ћете интервала извести у току тренинга и колику ћете паузу правити између њих зависи од ваше физичке спремности.

Почела је причу о овој врсти тренинга фитнес-инструкторка Бранкица Даниловић и нагласила да је овај начин вјежбања веома је популаран јер доноси одличне резултате за кратко вријеме и идеалан је за убрзавање метаболизма и за тонирање мишића.

- За разлику од класичног кардио тренинга, најефикаснији вид кардиа је у виду интервалног трчања. Такође овај вид тренинга може да се изводи и са бућицама - казала је она.

За најбоље резултате потребно га је изводити два пута недјељно. - На примјер један вид тренинга да буде интервално трчање, а други пут у току седмице можете да радите комбинацију трчања и вјежби са бућицама (пет вјежби нпр. искораци, чучањ, бицепс прегиб, планк издржај, трбушњаци, у трајању по минут  свака вјежба са комбинацијом трчања ( до минут ) иза сваке вјежбе) - објаснила је она.

Највећа предност ХИИТ тренинга у односу на обичан кардио тренинг је што знатно брже побољшава ваше перформансе као спортисте. Брже утиче на кондицију, брже ћете истрчати жељену дистанцу ако у свој тренинг убаците интервале.

- Практиковањем ХИИТ тренинга, кардииваскуларни и респираторни систем ће много боље функционисати.

Са обзиром на то да су код овог вида тренинга кратки интервали, овим тренингом активирају се брза мишићна влакна која доприносе изградњи тијела јер су много већа од спорих, која се активирају при дужим кардио тренинзима - прича Бранкица.

Јаки интервали активирају додатно лучење у сржи надбубрежне жлијезде, што доводи до топљења масти у тијелу чинећи их спремном за коришћење као гориво.

- Након овог вида тренинга, тијело ће појачано користити кисеоник и тиме сагорјети додатне калорије које долазе из масти.

 Са обзиром на то да су ови тренинзи веома напорни, најбоље би било да пронађете вид тренинга који вама одговара и да радите мање интервала за почетак са већим паузама - додаје она.

Савјети

Користите веће групе мишића, као што су ноге,  радите одвојено овај вид тренинга од тренинга са теговима.

Што се исхране тиче код оваквих тренинга, оброк прије тренинга треба да садржи минималну количину масти, оброк треба да садржи  протеине који су лако варљиви као и угљене хидрате. Никако овај вид тренинга не изводити на празан стомак и обавезно пити воду током тренинга.

Овај вид тренинга немојте радити када се осјећате уморно и не практикујте га више од два пута недјељно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана