“БМПТ-72 терминатор” направљен за најтеже ратне задатке

Горан Ајдер
“БМПТ-72 терминатор” направљен за најтеже ратне задатке

Русија, као једна од најмоћнијих земаља на свијету, непрестано се такмичи у производњи супернаоружања.

 Такво оружје је БМПТ-72 (руски: “Боевая машина поддержки танков”), руске ознаке “објект 199”, звани “терминатор”. Ријеч је о борбеном оклопном возилу гусјеничару који је намијењен за урбано ратовање, тј. блиску подршку пјешадији и тенковима. Након завршетка Другог свјетског рата совјетска армија све више покреће производњу оваког типа борбених оклопних возила гусјеничара и точкаша, с тим да су гусјеничари били пуно скупљи. За краћи период Совјети су имали велики број оваквих возила. Један од разлога за њихову производњу, првенствено точкаша, био је тај што су возила била брза, ефикасна и финансијски прихватљива за производњу и сервисирање.

Други разлог су били затегнути односи са Западом, који су довели до хладног рата између Совјетског Савеза и Сједињених Америчких Држава, што је код обје стране изазвало велико незнање и страх, када је ријеч о томе шта ко има од наоружања у свом посједу, а да за то друга страна не зна. По процјени тадашњих највиших војних и државних чиновника совјетских и америчких планирано је да у случају да дође до рата након евентуалног нуклеарног напада у освајање крене пјешадија са јединицама које би биле изузетно мобилне, брзе и добро заштићене.

То се управо односило на борбена оклопна возила која су заштићена од разноразних пушчаних калибара и минско-експлозивних направа до хемијско-биолошке заштите ХБЗ. Седамдесетих и осамдесетих година Совјетски Савез као и Сједињене Америчке Државе изградиле су респектабилна борбена оклопна возила која су купована широм свијета.

Однос између совјетских и америчких возила најбоље објашњава чињеница да је и поред америчких притисака, санкција и сличних ствари у свијету Совјетски Савез продао више оклопних возила него Америка. Једноставност, квалитет и безбједност су добитна комбинација код Руса. Такво модерно врхунско оружје је и “БМПТ-72 терминатор”. Потпуно ново оклопно возило са компонентама које су се користиле на још неким оклопњацима, као што је легендарни и моћни совјетски тенк Т-72.

Доњи дио тенка преузет је као будућа платформа за возило БМПТ-72. Пљосната и широка платформа са одличним оклопом, који је и додатно појачан постављањем реактивног оклопа и гусјеницама возилу даје велику безбједност, мобилност, као и врло добру управљивост. Што се тиче погонске снаге, ту је такође преузет мотор из тенка Т-90 В-92С2 1.000 КС. На платформу је постављена купола са моћним двоцијевним топом 2А42, калибра 30 мм, који може испаљивати разне врсте граната, од високоексплозивних до граната за мање оклопљене мете или гранате за уништавање људске силе, као и противоклопне гранате за уништавање оклопних транспортера и лакше оклопљених возила.

Са бочних лијеве и десне стране куполе налазе се по два, од укупно четири, ракетна лансера “9М120 атака-Т” за противтенковску борбу, као и уништавање изузетно добро заштићених циљева. На самом врху куполе налазе се савремене справе и уређаји нове генерације за лакше управљање оружјем и возилом, тј.  ратовање, поготово у урбаним зонама, као што је био рат у Сирији, гдје је ово возило улазило између стамбених зграда. У таквим ратним урбаним мјестима као што је град и са герилским начином ратовања са пјешадијским оружјем у виду ручног бацача РПГ исход би био погубан за посаду и оклопно возило.

Међутим то се не може десити овом оклопњаку, јер је направљен управо за овакве ствари великим трудом и залагањем, прошавши многа тестирања на терену да би се носио са ратовањем у најтежим могућим условима. На куполи је постављен и митраљез ПКТМ са два минобацача АГ-17Д. “БМПТ-72 терминатор” спада у најновију серију тешких оклопњака, гдје је и руски нови супертенк “армата Т-14”. БМПТ на предњем дијелу возила има могућност монтирања КМТ-7 или КМТ-8 справе за деминирање терена.

Модернизацијом оклопњака БМПТ добијене су још двије верзије “терминатор два” и “терминатор три”. Земље кориснице БМПТ су матична земља Русија, Казахстан, Алжир, Азербејџан, Перу.

Технички подаци БМПТ-а: посада - пет чланова, дужина возила 6,96 м, ширина 3,46 м, висина 2,10 м, тежина 47 тона, максимална брзина 65 км/ч, наоружање - главно оружје двоцијевни топ А242 калибра 30 мм, четири ракетна лансера “9М120 атака-Т”, остало оружје митраљез ПКТМ калибра 7,62 мм, два минобацача АГ-17Д калибра 30 мм.

Горан Ајдер, војни аналитичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана